VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11 22. Lietuva dėl „Jūros vilko“ likimo turės apsispręsti pati

Dėl rugsėjį Rusijos sulaikyto žvejybos laivo „Jūros vilkas“ likimo Lietuva ir konkrečiai laivo savininkai turės apsispręsti patys, tvirtina žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Pasak jos, nei Europos Komisija (EK), nei Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisija (angl. The North East Atlantic Fisheries Commission, NEAFC) neketina spręsti laivo klausimo.

„Praėjusią savaitę buvo NEAFC ir Europos Komisijos posėdis. Komisija sakė žiūrėsim, ką daryti, bet kaip aš suprantu, ten palikta patiems tvarkytis ir spręsti. Taip iki galo ir neišsiaiškinom, kas žinojo, kas turėjo tas koordinates pranešti ir kas nepranešė. Kapitonas pasiūlė, kad gal tą laivą reikėtų ir palikti visai, jo atsisakyti ir nemokėti (užstato)“, – sakė V. Baltraitienė.

Anot jos, tiek EK, tiek NEAFC pasakė, kad nesikiš į „Jūros vilko“ klausimo sprendimą.

„Europos Komisija pasakė, kad jie turbūt toliau nebesikiš į tuos klausimus, sakė tarkitės su organizacija (NEAFC). Organizacija pasakė, kad čia yra vieni santykiai tarp Norvegijos ir Rusijos. Na, čia turbūt kai kurie ir politiniai dalykai. Vaizdas toks, kad paliko patiems spręsti“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė.

Lapkričio pradžioje Lietuva naujajam žemės ūkio eurokomisarui Karmenu Vellai išsiuntė prašymą tarpininkauti Lietuvai, kad NEAFC prisiimtų atsakomybę dėl susidariusios situacijos, kai organizacija gavo informaciją apie išsiplėtusias Rusijos ekonominės zonos ribas Barenco jūroje, tačiau neinformavo Europos Sąjungos valstybių.

Anot ministerijos, dėl areštuoto laivo turėtų būti atsakinga NEAFC, nes ji Lietuvai ir kitoms šalims laiku nepateikė informacijos apie pasikeitusias Rusijos išskirtinės ekonominės zonos ribas jai pasirašius dvišalį susitarimą dėl žvejybos su Norvegija.

Murmansko teismas yra paskyręs 36,6 mln. rublių (2,4 mln. litų) užstatą už laivo paleidimą.

Apkaltinusi neteisėta krabų žvejyba, Rusija laivą „Jūros vilkas“ sulaikė rugsėjo mėnesį. Laivas šiuo metu stovi Murmansko uoste.

Atgal