VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01 17. Europos Parlamente pristatyti Latvijos pirmininkavimo prioritetai

Latvijos ministrė pirmininkė Laimdota Straujuma trečiadienį Strasbūre europarlamentarams pristatė savo šalies pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus. EP nariai sveikino Latvijos siekį po teroro išpuolių Paryžiuje skirti daugiau dėmesio saugumui. Jie taip pat ragino įgyvendinti priemones ūkio augimui skatinti ir bendrai skaitmeninei rinkai sukurti.
Pasak L. Straujumos, pagrindinis Latvijos pirmininkavimo orientyras - "konkurencinga, skaitmeninė ir tarptautiniu mastu stipri Europa". "Ginsime Europos vertybes - laisvę, teisingumą ir toleranciją, taip pat stiprinsime saugumo erdvę", - pridūrė ji.
"Latvijos pirmininkavimas - tai istorinio susitaikymo simbolis. Prieš trisdešimt metų niekas apie tai net negalėjo pagalvoti", - teigė Europos Komisijos pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker). Jis išreiškė Komisijos paramą Latvijos prioritetams.
Vokietijos atstovas Manfredas Vėberis (Manfred Weber) iš Europos liaudies partijos pasidžiaugė, kad Latvija, išgyvenusi sunkią krizę, šiandien gali pasigirti augančia ekonomika ir mažėjančiu nedarbu. "Latvija - tai šviesos spindulėlis Europos Sąjungoje", - kalbėjo jis, žadėdamas savo frakcijos paramą priemonėms kovoti su terorizmu ir gaivinti ekonomiką.
Italas Džianis Pitela (Gianni Pittella) iš Socialistų ir demokratų frakcijos kvietė laikytis "naujo požiūrio į saugumą, įveikti valstybių narių priešiškumą ir sukurti regioninę kovos su terorizmu strategiją".
Latvijos europarlamentas Robertas Zilė, priklausantis Europos konservatoriams ir reformistams, teigė, jog "stabili, laisva ir demokratinė Ukraina būtų puikus pavyzdys kitoms šalims, kad ES vertybės realios". Olandijos atstovė Sofija in 't Veld (Sophia in 't Veld) iš Liberalų ir demokratų frakcijos ragino mažiau kalbėti, o daugiau veikti - visų pirma priimti nediskriminavimo direktyvą, kuri būtų geriausias atsakas homofobijai.
Graikų parlamentaras Dimitrijas Papadimulis (Dimitrios Papadimoulis), atstovaujantis Europos vieningiesiems kairiesiems, ragino mažinti tarptautinę įtampą ir "megzti draugiškus santykius remiantis demokratijos principais". Savo ruožtu belgas, žaliųjų atstovas Filipas Lambersas (Philippe Lamberts) ragino Latviją persvarstyti pirmininkavimo programą ir teikti pirmenybę bendros piliečių gerovės kūrimui, o ne rinkos poreikių tenkinimui.
Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijos vardu kalbėjęs Rolandas Paksas ragino "iš esmės peržiūrėti esminius pirmininkavimo principus", nes kol kas nedidelės valstybės "tėra didžiųjų interesų zonos žaidėjos, kurios ir darbotvarkę formuluoja pagal svetimas madas". Jis taip pat ragino iš esmės atnaujinti Europos saugumo strategiją ir paspartinti bendros energetikos rinkos kūrimą.
Pasidžiaugusi šiuo "istoriniu momentu" Latvijai, Vilija Blinkevičiūtė iš Socialistų ir demokratų frakcijos pažymėjo Rygoje numatyto Rytų partnerystės viršūnių susitikimo svarbą siekiant užtikrinti tęstinę ES paramą Rytų partnerystės šalims. Ji taip pat pasidžiaugė Latvijos planais kovoti su nelegaliu darbu, stiprinti socialinę apsaugą bei plėtoti socialines paslaugas, taip pat siekti priimti nediskriminavimo direktyvą.

Atgal