VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 25. Europos Parlamentas siekia metalo perdirbėjų ir importuotojų audito

Europos Sąjungos (ES) įmonės, importuojančios ar perdirbančios alavą, tantalą, volframą arba auksą plataus vartojimo prekėms gaminti, turėtų atlikti nepriklausomą auditą ir gauti sertifikatą, rodantį, kad jos atsakingai perka žaliavas ir nesuteikia galimybių ginkluotoms grupuotėms konfliktų zonose pelnytis iš metalų prekybos. Tam trečiadienį pritarė Europos Parlamentas (EP).
Europos Komisija (EK) siūlė privalomą auditą tik metalo lydymo ir perdirbimo įmonėms, o kitoms šiuos metalus gamyboje naudojančioms įmonėms darytis auditą savanoriškai. Vis dėlto EP balsavo už privalomą visų šių įmonių auditą (400 balsų už, 285 prieš, 7 susilaikė).
Mažosioms ir vidutinio dydžio įmonėms EP nariai siūlo skirti ES įmonių konkurencingumo programos (COSME) lėšų auditavimo išlaidoms.
Europarlamentarai siekia, kad po dvejų metų, o vėliau kas trejus metus būtų įvertinamas naujosios auditavimo sistemos poveikis konfliktų zonų valstybėms ir ES įmonėms.
Šios taisyklės labiausiai paveiktų importą iš Kongo Demokratinės Respublikos ir Afrikos Didžiųjų Ežerų regiono. Čia jau dešimtmečius veikia ginkluotos grupuotės, kurios pelnosi iš metalų prekybos, o tai neleidžia užtikrinti stabilumo regione.
"Turime kurti atsakomybės stiprinimo kultūrą ir šviesti visus proceso dalyvius", - prieš balsavimą teigė EP pranešėjas Julius Vinkleris (Iuliu Winkler).
Naujųjų taisyklių pataisoms pritarė 402 EP nariai, nepritarė 118, o susilaikė 171. Europarlamentarai atidėjo galutinį balsavimą siekdami toliau derėtis dėl šio teisės akto su ES Taryba.

Atgal