VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

06 12. ES sieks plėsti santykius su Lotynų Amerikos šalimis

Europos Sąjunga (ES) nori plėsti santykius su Lotynų Amerika visais lygiais ir neužleisti prekybos ir ekonominių ryšių iniciatyvos Kinijai. Trečiadienį Briuselyje į dviejų dienų susitikimą susirinko ES valstybių ir Lotynų Amerikos bei Karibų šalių bendrijos (CELAC) lyderiai, praneša agentūra AFP.
Susitikimas su 61 šalimi yra "puiki galimybė pagerinti mūsų partnerystę", pareiškė ES užsienio politikos įgaliotinė Federika Mogerini (Federica Mogherini). Europos Komisija paskelbė skirsianti 118 mln. eurų investicijoms ir ekonominiam bendradarbiavimui gerinti.
"Mes matome, kad Kinija kuria labai intensyvius prekybinius santykius su Lotynų Amerikos šalimis, - sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel). - Prekyba turėtų būti stiprinama ir tarp Europos bei Lotynų Amerikos". Kitos dvi dienas truksiančio susitikimo temos yra pasirengimas klimato viršūnių konferencijai Paryžiuje bei nauji plėtros tikslai.
CELAC priklauso 33 šalys. "Eurostat" duomenimis, šis regionas, kuriame gyvena 620 mln. žmonių, yra penktas didžiausias ES prekybos partneris po JAV, Kinijos, Rusijos ir Šveicarijos. Prekybos apimtys 2014-aisiais siekė 209,2 mlrd. eurų ir pastaruoju metu mažėjo.
Naudingųjų išteklių alkana Kinija tuo tarpu pastaraisiais metais savo ekonominius santykius smarkiai išplėtė ir kitais metais gali tapti svarbiausia Lotynų Amerikos prekybos partnere, aplenkdama JAV.

Atgal