VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

09 15. EP pirmininkas grasina panaudoti jėgą prieš šalis nepritariančias pabėgėlių kvotų įvedimui

Rugsėjo 11 d. kalbėdamas Vokietijos televizijos ZDF eteryje vokietis, Europos Parlamento pirmininkas, socialistas Martinas Šulcas (Martin Schulz) pagrasino jėgos panaudojimu prieš valstybes, kurios nenori pritarti pabėgėlių kvotoms. Šie Europos Parlamento pirmininko žodžiai susilaukė audringo atgarsio Višegrado šalių spaudoje, o ypač Lenkijoje.

ZDF eteryje M. Schulcas rėžė:

„Ultranacionalistų Europa – jei ji laimės, ji taps jų Europa ne tik šiuo klausimu, bet ir daugumoje kitų.  Mums reikalinga Europosbendruomenės dvasia. Ir reikalui esant ji turi būti primesta jėga. Negali būti taip – ir aš priklausau tiems žmonėms, kurie taip sako – kad XXI globalizacijos amžiuje, globalias problemas spręstume nacionalizmu. Reikiamu metu turime kovoti ir pareikšti, kad reikalui esant, pasieksime savo būtent kova“.

Savo ruožtu Austrijos kancleris Verneris Feimanas (Werner Fayman) ragino įvesti finansines sankcijas Vengrijai ir kitoms Rytų Europos šalims, ES narėms, nenorinčioms priimti pabėgėlių pagal privalomas kvotas. V. Feimans pasiūlė tokioms šalims sumažinti finansines išmokas iš struktūrinių ES fondų.

Kaip žinia, Europos Sąjungai priklausančios šalys yra pareiškusios, kad nepritaria ES siūlomoms privalomoms pabėgėlių kvotoms: Čekija, Lenkija, Vengrija, Slovakija, Rumunija. Lietuva taip pat linkusi nepritarti privalomoms migrantų kvotoms. Nors rugsėjo 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo Europos reikalų komitetas pritarė Vyriausybės sprendimui priimti į Lietuvą Europos Komisijos siūlomus 1105 migrantus, tačiau pasisakė prieš privalomas migrantų kvotas.

Dar šių metų gegužės mėnesį kuomet eurobiurokratai Lietuvai siūlė priimti tik tik 200 nelegalių migrantų o vėliau migrantus priimti pagal kvotas Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad privalomų kvotų įvedimas ES šalims prieštarautų teisinei praktikai ir teigė, kad sprendimai dėl pabėgėlių priėmimo turi būti priimami savanoriškumo pagrindu.

Ypač griežtą nusistatymą nelegalių migrantų priėmimo klausimu demonstruojantis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas rugsėjo 12 d. kalbėdamas vokiečių laikraščiui „Bild“ perspėjo, kad jeigu nevaldoma migracija greitai nebus sustabdyta Europoje musulmonų bus daugiau nei krikščionių ir ES praras savo tapatybę.

Atgal