VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

10.15. Europos Komisija: Jei mirs Šengenas, mirs Europa

 Europos Komisija įspėja dėl ilgalaikės sienų kontrolės Šengeno zonoje. 

„Jei Šengenas mirs, mirs Europa", - penktadienį Liuksemburge ES vidaus reikalų ministrų susitikime pareiškė ES vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos). Jis teigė suprantąs kai kurių šalių narių susirūpinimą dėl saugumo padėties. Tačiau „mūsų pareiga yra ginti Šengeną ir jį išlaikyti", - pabrėžė komisaras.
D. Avramopulo duomenimis, maždaug šešios valstybės jau paskelbė apie savo sienų kontrolės pratęsimą dar pusmečiui.
Vokietijos vidaus reikalų ministras Tomas de Mazjeras (Thomas de Maiziere) Liuksemburge gynė Berlyno spendimą dėl teroro pavojaus mažiausiai iki 2018 metų gegužės kontroliuoti sienas. „To priežastis yra įtempta saugumo padėtis Europos pavojų zonoje, turint omenyje tarptautinį terorizmą ir vis dar nepakankamą Europos išorės sienų apsaugą", - kalbėjo jis. Tačiau kontrolės esą yra „terminuota priemonė", tai nenumarins Šengeno.
Jau rugsėjį Vokietija, Prancūzija ir kitos šalys narės reikalavo maksimalų kontrolės laiką dėl teroro pavojaus pratęsti nuo dvejų iki ketverių metų. Komisija ketina leisti kontroles ilgiausiai trejus metus ir kartu nori padidinti barjerus.
Šengeno zonoje, kuriai priklauso 26 valstybės, paprastai galima keliauti be patikrų pasienyje. Dėl pabėgėlių krizės ir teroristinių išpuolių nuo 2015 metų šešios šalys vėl ėmė taikyti kontrolę.

Atgal