VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

10.05. EP sunerimęs dėl žiniasklaidos laisvės Baltarusijoje ir Astravo AE

Europos Parlamentas (EP) pasmerkė žurnalistų persekiojimą Baltarusijoje ir naujienų portalo „Charter 97“ blokavimą. Jie taip pat paragino šalies valdžią užtikrinti Astravo atominės elektrinės saugą.

AFP/„Scanpix“ nuotr. / Europos Parlamentas

 „Reporteriai be sienų“ organizacijos duomenimis, Baltarusijoje vien pernai suimta daugiau nei 100 žurnalistų, transliavusių ar rašiusių apie opozicijos protestus. Šių metų rugpjūtį kai kuriose redakcijose atliktos kratos ir taip pat sulaikyta žurnalistų, tarp jų – ir „tut.by“ vyriausioji redaktorė Maryna Zolatava.

Priimtoje rezoliucijoje EP smerkia šiuos Baltarusijos valdžios veiksmus ir ragina leisti šalies žiniasklaidos priemonėms laisvai vykdyti savo veiklą, taip pat nedelsiant nutraukti naujienų portalo „Charter 97“ blokavimą. Kartu europarlamentarai  apgailestauja, kad šių metų pabaigoje įsigaliosiantis naujasis Baltarusijos visuomenės informavimo priemonių įstatymas dar labiau sustiprins interneto žiniasklaidos kontrolę numatydamas privalomą interneto naujienų portalų registraciją.

Europarlamentarai taip pat susirūpinę dėl Astravo atominės elektrinės statybos. Jie akcentuoja, kad tolesnis ES ir Baltarusijos bendradarbiavimas priklausys nuo to, ar Baltarusija įgyvendins 2018 m. liepos 3 d. pateiktas atominės elektrinės testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rekomendacijas.

Atgal