VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

04.11. ES lyderiai atideda „Brexitą“

Į neeilinę Europos Vadovų Tarybą (EVT) susirinkę ES šalių lyderiai sutarė atidėti Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos iki spalio 31 d.

ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia  papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.

Europos šalių lyderiai taip pat pabrėžia, kad pratęsimas turi nedaryti neigiamo poveikio ES institucijoms. Todėl, jei iki gegužės 22 d. JK neratifikuos Išstojimo susitarimo, turi surengti rinkimus į Europos Parlamentą.

EVT išvadose teigiama, kad atidėtas „Brexito“ terminas nereiškia, kad bus atidaromas ir iš naujo persideramas Išstojimo susitarimas. Pratęsimo laikotarpiu Jungtinė Karalystė išlaiko visas vastybės narės teises bei pareigas. Visos ES valstybės narės, taip pat ir JK, įsipareigoja vadovautis geranoriškumu ir abipuse pagarba įgyvendinant ES tikslus.

Pasak šalies vadovės, labai svarbu, kad JK suteiktas papildomas laikas būtų konstruktyviai panaudotas šios valstybės žmonių ateičiai svarbiems sprendimams pasiekti.

Prezidentės teigimu, Jungtinė Karalystė yra ne tik reikšminga ES ekonominė partnerė, bet ir neatsiejama Europos saugumo architektūros dalis, NATO sąjungininkė, kuri vadovaudama priešakinių pajėgų batalionui Estijoje aktyviai prisideda prie Baltijos šalių gynybos ir atgrasymo. Todėl tiek Lietuvos, tiek ir kitų ES šalių interesas su Jungtine Karalyste išlaikyti kuo glaudesnius, draugiškus ilgalaikius santykius ateityje.

Geranoriškas bendradarbiavimas su Jungtine Karalyste yra svarbus ir siekiant užtikrinti ten gyvenančių Lietuvos bei kitų ES šalių piliečių teisių bei garantijų tęstinumą.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal