VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05.27. Lietuva išrinko savo atstovus Europos Parlamente

Pirmadienio rytą atnaujintais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Europos Parlamento rinkimus laimėjo Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD), gavę tris mandatus. Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), o treti – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) - abi partijos gavo po du mandatus. Suskaičiuoti balsai iš visų 1972 apylinkių.

Į Europos Parlamentą dirbti vyks konservatoriai Liudas Mažylis, Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė, socialdemokratai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas „valstiečiai“ Bronis Ropė ir Šarūnas Marčiulionis, „darbietis“ Viktoras Uspaskichas. Taip pat į EP „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija delegavo Valdemarą Tomaševskį, Liberalų sąjūdis - Petrą Auštrevičių, o visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“ - Aušrą Maldeikienę.

Sekmadienį Lietuva rinko vienuolika šalies atstovų į Europos Parlamentą. Mandatų EP negavo visuomeninis rinkimų komitetas „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, Lietuvos žaliųjų partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Lemiamas šuolis“, Visuomeninis rinkimų komitetas „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“, Visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), partija „Tvarka ir teisingumas“.

Partijos ar rinkimų komiteto kandidatų sąrašas ar jungtinis kandidatų sąrašas gali gauti Europos Parlamento narių mandatų (dalyvauja skirstant mandatus) tik tuo atveju, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, valstybėms narėms buvo draudžiama oficialiai skelbti rinkimų į Europos Parlamentą valstybėse narėse rezultatus, kol vyksta balsavimas bent vienoje valstybėje narėje. Šiais metais vėliausiai užsidarė Italijos balsavimo patalpos. Lietuvoje tuo metu buvo jau vidurnaktis.

Nors vos tik uždarius rinkimų apylinkes Lietuvoje buvo pradėti skaičiuoti rinkimų rezultatai, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija, vadovaudamasi teisės aktais, rinkimų į Europos Parlamentą rezultatus turėjo teisę pradėti skelbti tik po vidurnakčio.

Atgal