VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05.30. EK nusiuntė laišką Romai: kaltina pažeidus fiskalinės drausmės taisykles

ES įspėja Italiją dėl milžiniškos valstybės skolos, o tai lems tolesnį Briuselio ir Italijos populistų Vyriausybės konfliktą.

Naujienų agentūros AFP cituojamame laiške Europos Komisija (EK) teigia, kad Italijos vyriausybė pažeidė ES fiskalinės drausmės taisykles ir nesiėmė priemonių sumažinti valstybės skolą. Laiške EK taip pat davė dvi dienas, per kurias Roma turi pasiaiškinti dėl didžiulės valstybės skolos ir biudžeto deficito.

„Pagal atnaujintus 2018-ųjų duomenis, Italija nepadarė reikšmingos pažangos, kad atitiktų skolos kriterijus“, - sakoma EK laiške Romai.

Europos Komisijos ne kartą išsakyti reikalavimai Italijai mažinti valstybės skolą ir biudžeto deficitą siutina italų vyriausybę. Antradienį Italijos vicepremjeras Matteo Salvini tikino, neva „kažkas Briuselyje“ nori Italijai skirti 3 mlrd. eurų baudą.

„Tuo metu, kai tam tikruose regionuose jaunimo nedarbas siekia 50 proc., kažkas Briuselyje reikalauja, remdamasis senomis taisyklėmis, trijų milijardų eurų baudos (Italijai)“, - radijui RTL pareiškė M. Salvini.

„Skirsiu visą savo energiją pakeisti šioms praeities taisyklėms. Pasižiūrėsime, ar tas mažas laiškelis, kuriame jie mums įveda sankcijas už praeities skolas, atvyks iš Briuselio“, - sakė M. Salvini, kurio kraštutinės dešinės partija „Lyga“ nugalėjo Europos Parlamento (EP) rinkimuose Italijoje.

EK reikalauja, kad ES valstybės skola neviršytų 60 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tuo tarpu Italijos skola pernai siekė 132,2 proc. BVP.

Praeitų metų pabaigoje „Lyga“ ir kita valdančiąją koaliciją sudariusi partija „5 žvaigždučių judėjimas“ susikibo su Briuseliu dėl pernelyg didelių išlaidų 2019 m. biudžeto projekte, kurį EK atmetė. Vis dėlto abiem pusėms vėliau pavyko susitarti.

Atgal