VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07.03. Per pirmąją ES Parlamento sesiją – protestai

Naujasis Europos Parlamentas Strasbūre antradienį susirinko į pirmąją sesiją. Jos metu ryškėjo aiškios 28 šalių bloką skiriančios prieštaros.

Prie Europos Parlamento pastato susirinko šimtai katalonų vadovą Carlesą Puigdemont remiančių žmonių. C. Puigdemont nepavyko ES teismo įtikinti leisti jam eiti pareigas parlamente, o teismo nuosprendžiu pasipiktino katalonai nacionalistai. Iš viso trims į Europos Parlamentą išrinktiems katalonų atstovams buvo uždrausta dalyvauti Parlamento veikloje. C. Puigdemont ir jo kolegai Toniui Cominui teismas neleido užimti pareigų dėl to, kad jie abu, prasidėjus neteisėtam nepriklausomybės referendumui, išskrido į Briuselį ir nedalyvavo priesaikos ceremonijoje Madride. Kitas katalonų vadovas Oriolas Junqueras yra areštuotas ir šiuo metu teisiamas Ispanijoje.

Per pirmąją ES Parlamento sesiją – protestai. EPA-ELTA nuotr.

Ant dviejų į Europos Parlamento pastatą vedančių tiltų būriavosi daugiausiai iš Ispanijos atvykę aktyvistai. Akciją suorganizavo „Kartu už Kataloniją“ grupė. Protestuotojai ragino atsižvelgti į katalonų rinkėjų nuomonę.

Per Parlamento sesiją suskambus ES himnui, Nigelio Farage'o „Brexit“ partijos atstovai rodė nepasitenkinimą ir atsuko nugaras – atsistojo priešinga kryptimi nei priimta. N. Farage'as tviteryje rašė, kad „Brexit“ partijai jau pavyko į save atkreipti dėmesį. N. Farage'o teigimu, „partija atvyko į Strasbūrą būti džiaugsminga ir įžūli“.

Šis ženklas iššaukė Europos Parlamento vadovo Antonio Tajani nepasitenkinimą. Jo požiūriu skambant himnui atsistoti ir elgtis pagarbiai yra privalu, nesvarbu, ar žmogus pritaria ES vertybėms. „Jei išgirstame kitos šalies himną, vis tiek atsistojame“.

Atgal