VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07.03. D.Tuskas teigia, kad nauja Europos Sąjungos vadovybė nekeis kurso dėl „Brexito“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį įspėjo Didžiąją Britaniją, kad naujoji Europos Sąjungos (ES) vadovybė nekeis kurso ir nesiūlys nuolaidų dėl „Brexito“ susitarimo, pasiekto su Londonu.

D. Tuskas teigė esąs „visiškai tikras“, kad naujieji vadovai, išrinkti po ilgai trukusių aukščiausiojo lygio derybų, bus ryžtingi.

Abu Didžiosios Britanijos politikai – Borisas Johnsonas ir Jeremy'is Huntas -, siekiantys pakeisti Theresą May Konservatorių partijos lyderės ir ministrės pirmininkės poste, teigia, kad nori iš naujo derėtis dėl „skyrybų“ sutarties sąlygų.

 EPA-Eltos nuotr.

Antradienį ES lyderiams naująja Europos Komisijos pirmininke nominavus Vokietijos gynybos ministrę Ursulą von der Leyen, D. Tuskas įspėjo Londoną, kad vadovų pasikeitimas nereiškia „požiūrio pasikeitimo“.
„Esu visiškai tikras, kad naujieji mūsų institucijų vadovai bus tokie pat nuoseklūs, kaip ir mes šiandien, kalbant apie išstojimo sutartį ir mūsų pasiruošimą aptarti būsimus santykius su Didžiąja Britanija“, - sakė D. Tuskas.

Jei Europos Parlamentas (EP) patvirtins U. Von der Leyen kandidatūrą, ji lapkričio 1-ąją – praėjus dienai po numatomo Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES - perims Europos Komisijos pirmininkės pareigas.

Abu kandidatai į Didžiosios Britanijos premjero postą žada, kad jų šalis laiku pasitrauks iš bloko, kad ir kas nutiktų, taip padidindami galimybę, kad pirmoji užduotis, su kuria teks susidurti Vokietijos politikei U. Von der Leyen, bus chaotiškas Didžiosios Britanijos išstojimas be susitarimo.  

Didžioji Britanija dar kovo 29 d. turėjo pasitraukti iš bloko, bet premjerei Th. May nepavykus užsitikrinti britų parlamento paramos savo suderėtai sutarčiai dėl išstojimo sąlygų, išstojimas jau buvo du kartus atidėtas. Dabartinė išstojimo data yra spalio 31-oji.

 

Atgal