VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

10.02. D.Grybauskaitė apie V.Sinkevičiaus galimybes: viskas priklausys nuo paties kandidato

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuvai numatytas aplinkos ir vandenynų eurokomisaro postas yra toks postas, kurį užimant galima daug nuveikti. Darbų sėkmė esą priklausys nuo paties eurokomisaro. Ar Virginijus Sinkevičius sugebės tinkamai išnaudoti galimybes esą laikas parodys.

„Gamtosauginiai klausimai šiuo metu yra tikrai vadinamojoje „madoje“, politinėje „madoje“ ir jie tampa labai aktualūs. Taigi galimybių su šiuo portfeliu padaryti labai daug tikrai yra. Ar mūsų kandidatas gebės tai padaryti – laikas parodys“, – LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.

Virginijus Sinkevičius

Paklausta, kaip vertina Lietuvos siūlomą V. Sinkevičiaus kandidatūrą į eurokomisarus ir jo galimybes gerai pasirodyti šią savaitę vyksiančiuose klausymuose, D. Grybauskaitė atsakė, kad visi kandidatai į komisarus turi vienodas galimybes klausymuose pasirodyti kuo geriau. „Manau, kad mūsų kandidatas pakankamai gabus, kad galėtų įsigilinti į būsimo posto darbus ir tikrai gerai pasirodyti Parlamente. Dėl pačio posto norėčiau pasakyti, kad tikrai ne postas puošia žmogų, o viskas priklausys nuo pačio kandidato, nuo komisaro, kiek jis sugebės pasirodyti ir padaryti tame poste“.

Ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus klausymas dėl aplinkos ir vandenynų eurokomisaro posto vyks spalio 3 dieną, ketvirtadienį nutarė Europos Parlamento (EP) pirmininkų sueiga.

Kaip pranešė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, šį klausymą kartu rengia du EP komitetai: Žuvininkystės bei Aplinkos, Sveikatos ir maisto saugos.

Po vieną kandidatą į Europos Komisijos narius pasiūlė kiekviena ES valstybė, o naujai išrinkta EK pirmininkė Ursula von der Leyen paskirstė jiems preliminarias atsakomybės sritis. Kiekvienas kandidatas dalyvauja atitinkamų Europos Parlamento komitetų (pagal sritį) surengtame klausyme.

Po klausymo komitetų pirmininkai ir politinių frakcijų koordinatoriai spręs dėl rekomendacijos, kurioje įvertinamas kandidato tinkamumas eiti pareigas. Po to klausymų rezultatus įvertins EP Komitetų pirmininkų sueiga, o spalio 17 d. – EP Pirmininkų sueiga (pirmininkas ir frakcijų lyderiai). Tuomet spalio 23 dieną Strasbūre EP plenarinė sesija vardiniu balsavimu spręs dėl visos naujosios komisarų kolegijos kartu. Naujosios sudėties Komisija turėtų pradėti darbą lapkričio 1 dieną.

Atgal