VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12 16. Europos Taryboje Lietuva įvertinta kaip patikima tarptautinių renginių organizatorė

 

Jonas Čaplikas

Patikimo, kompetentingo organizatoriaus vardas yra svarbiausias Europos vyrų krepšinio čempionato palikimas Lietuvai, suteikiantis tvirtą pagrindą sėkmingai organizuoti kitus tarptautinius renginius - tokią išvadą padarė Europos konvencijos dėl brutalaus žiūrovų elgesio per sporto varžybas Nuolatinis komitetas, teigiama pranešime spaudai.
Strasbūre (Prancūzija) vykusiame 33-iajame šio komiteto posėdyje Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Klemensas Rimšelis pristatė ataskaitą apie šio komiteto 2009 metais patvirtintų rekomendacijų krepšinio čempionato viešajai tvarkai ir saugumui įgyvendinimą.
"Nuolatinio komiteto posėdyje pristatant kitų šalių patirtį organizuojant Europos ir pasaulio čempionatus kaskart buvo grįžtama prie Lietuvos profesionalumo. Buvo akcentuota, jog čempionato metu Lietuva sugebėjo užtikrinti saugumą ir tvarką ne tik arenose, bet ir miestų viešosiose erdvėse, kurioms saugumo kontekste dabar skiriamas ypatingas dėmesys. Tai didelis įvertinimas čempionato organizatoriams, policijai, savanoriams", - sakė Nuolatinio komiteto narys K. Rimšelis.
Nuolatinio komiteto pirmininkas Paulas Gomesas (Paulo Gomes) pastebėjo, kad Lietuvoje buvo įgyvendintos reikalingiausios Europos Tarybos rekomendacijos, atliktas grėsmių įvertinimas. Pasak jo, ypač svarbu, kad buvo aiškiai pasidalinti organizatorių vaidmenys ir atsakomybės. Jis taip pat pabrėžė efektyvų Lietuvos policijos bendradarbiavimą su čempionate dalyvavusių šalių, Interpolo pareigūnais, apsikeičiant informacija, analizuojant. P. Gomesas KKSD kvietimu lankėsi Lietuvoje krepšinio čempionato metu.
Posėdyje buvo pristatyti parengiamieji darbai tvarkai ir saugumui užtikrinti per 2012 metų Europos futbolo čempionatą Lenkijoje ir Ukrainoje. Stebėtojo teisėmis dalyvavusi Brazilija pristatė pasirengimą didžiausiems sporto renginiams, tarp kurių - 2014 metų pasaulio futbolo čempionatas , kurio rungtynes, planuojama, stebės apie 800 tūkst. futbolo gerbėjų iš užsienio ir milijonai šalies gyventojų, bei 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės. Atkreiptas dėmesys, jog dideli tarptautiniai sporto renginiai suteikia papildomą naudą šalims - sutvarkoma infrastruktūra, sukuriama saugumo užtikrinimo sistema arba, kaip pažymėjo Brazilijos atstovai, atsiveria galimybė spręsti socialinės įtraukties problemas.
Europos konvencija dėl brutalaus žiūrovų elgesio per sporto varžybas Europos Taryboje (Strasbūre) priimta 1985 metais. Jos įgyvendinimą prižiūri Nuolatinis komitetas. Lietuva šią konvenciją ratifikavo 2000 metais.

Atgal