VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

02 22. Didžioji Britanija, Švedija ir Nyderlandai atsisakė pasirašyti ES ataskaitas

Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai antradienį sudėjo antspaudus ant 2010-ųjų m. bloko ataskaitų, tačiau Didžioji Britanija, Švedija ir Nyderlandai atsisakė jas pasirašyti ir pažymėjo, kad auditoriai septynioliktus metus iš eilės rado pernelyg daug klaidų, rašo "EUobserver".
"Šiais sunkiais laikais valstybės narės ES biudžetui turėtų taikyti tokius pačius aukštus standartus, kokius taikytų nacionaliniams biudžetams. Turėtume prisiminti, kad už ES biudžeto stovi nacionaliniai mokesčių mokėtojai, todėl raginame skubiai gerinti ES finansinio valdymo kokybę", - bendrame pareiškime teigia Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Nyderlandų finansų ministrai.
Jų atsisakymas pasirašyti ataskaitas yra simbolinis, nes jos yra tvirtinamos kvalifikuota balsų dauguma. Tačiau toks šalių žingsnis pakurstys debatus prieš pavasarį vyksiantį Europos Parlamento balsavimą, kurio metu Parlamento nariai gali nuspręsti nepasirašyti po kai kuriomis išlaidomis.
Septynioliktus metus iš eilės Europos auditorių rūmai rado klaidų, daugiausia susijusių su struktūrinių lėšų panaudojimu struktūriniuose projektuose.
Po laipsniško blogėjimo pastaraisiais metais 2010-aisiais klaidų rodiklis biudžete išaugo iki 3,7 proc., palyginti su 3,2 proc. rodikliu 2009-aisiais. Būtent todėl minėtosios trys šalys nusprendė balsuoti prieš, o ne susilaikyti, kaip elgdavosi anksčiau.
"Dėl esamų trūkumų reikia tobulinti finansinį ES lėšų valdymą", - bendrame pareiškime teigia ministrai.
Jie šį pareiškimą nusiuntė Parlamento pirmininkui Martinui Šulcui (Martin Schulz) ir tikisi, kad jis "bus nuodugniai įvertintas svarstant" ataskaitas.

Atgal