VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

03 16. Europos Parlamentas reikalauja "kritiško požiūrio į santykius su Rusija"

Daiva Mankutė

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas griežtai kritikuoja Rusijos prezidento rinkimų trūkumus, ypač ribotas rinkėjų pasirinkimo galimybes. Europarlamentarai pabrėžia, jog "būtinas kritiškas požiūris į santykius su Rusija", praneša Parlamento spaudos tarnyba.

 Parlamentas atkreipia dėmesį į ESBO bei kitų rinkimų stebėtojų išvadas, kad "dėl galimų konkurentų pašalinimo registruojant kandidatus, nevienodo dėmesio ir šališkos informacijos žiniasklaidoje bei valstybės išteklių naudojimo vienam kandidatui rinkimų procesas buvo smarkiai iškreiptas ir naudingas tik vienam kandidatui". Europarlamentarai "ragina atlikti išsamų ir skaidrų visų pažeidimų tyrimą".

 Savo ruožtu EP ragina dabartinį Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą ir naujai išrinktąjį prezidentą Vladimirą Putiną užtikrinti, kad būtų įvykdytos būtinos politinės sistemos reformos - visų pirma supaprastinta politinių partijų registravimo tvarka, taip pat užtikrinta žiniasklaidos, susirinkimų ir žodžio laisvė.

 Smerkdamas protestuotojų sulaikymą, Parlamentas ragina Rusijos valdžios institucijas ir Valstybės Dūmoje atstovaujamas politines partijas "užmegzti prasmingą dialogą su demonstracijų už demokratiją dalyviais bei opozicija", o naujai išrinktąjį prezidentą V. Putiną - "mažiau kritikuoti protestuotojus ir užmegzti su jais nuoširdų dialogą dėl šalies ateities".

 Europarlamentarai palankiai vertina prezidento D. Medvedevo sprendimą pavesti generaliniam prokurorui ištirti 32 baudžiamųjų bylų, įskaitant Michailo Chodorkovskio įkalinimą, teisėtumą. Jie ragina išrinktąjį prezidentą V. Putiną pavesti atlikti panašų Sergejaus Magnickio bylos tyrimą.

Atgal