VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07 30. Žiniasklaida: ES ir ECB sutiko padėti Ispanijai ir Italijai

Pritardami Europos centrinio banko (ECB) vadovo Marijaus Dragio (Mario Draghi) pareiškimui Europos politikai pareiškė esantys pasirengę imtis aktyvių priemonių probleminėms euro zonos šalims paremti, rašo "Le Monde".

ECB ir antikrizinis ES fondas pasirengę intervencijai į situaciją valstybės obligacijų rinkoje, siekdami sumažinti Ispanijos ir Italijos vertybinių popierių pajamingumą. Kaip rašo laikraštis, laikinasis Europos finansinio stabilumo fondas ir naujasis Europos stabilumo fondas pirks obligacijas pirminėje rinkoje, o ECB - antrinėje rinkoje.

Euro grupės, jungiančios euro zonos finansų ministrus, pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) interviu "Sueddeutsche Zeitung" patvirtino, kad ECB ir antikriziniai fondai pasirengę imtis priemonių.

"Mes nuspręsime artimiausiomis dienomis, kokių konkrečių veiksmų imtis, - sakė jis. - Aš neabejoju, kad įgyvendinsime sprendimus, kurie buvo priimti per praėjusį viršūnių susitikimą".

"Europos šalys pasiekė ribą, kai mes turime visais įmanomais būdais aiškiai pareikšti, kad esame pasiryžę užtikrinti finansinį valiutos sąjungos stabilumą", - sakė Ž. K. Junkeris.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) ir Italijos premjeras padarys viską, ko prireiks norint apsaugoti euro zoną ir įgyvendinti priemones, priimtas per birželį vykusį Europos viršūnių susitikimą, teigiama sekmadienį paskelbtame dviejų vyriausybių pareiškime.

Abiejų šalių lyderiai šeštadienį kalbėjosi telefonu. Jų pareiškimas, paskelbtas po Vokietijos ir Italijos vyriausybės vadovų pokalbio, beveik nesiskyrė nuo analogiško pareiškimo po A. Merkel pokalbio su Prancūzijos prezidentu Fransua Olandu (Francois Hollande).

M. Dragis artimiausiomis dienomis susitiks su Vokietijos centrinio banko vadovu Jensu Vaidmanu (Jens Weidmann). Per šį susitikimą bankų vadovai ketina aptarti euro zonos probleminių šalių valstybinių obligacijų supirkimo programą. Kaip žinoma, Vokietijos centrinis bankas pasisako prieš valstybinių obligacijų pirkimą ir kitas analogiškas netradicines priemones.

Ketvirtadienį ECB rengia eilinį posėdį, per kurį, tikimasi, bus aptarti konkretūs žingsniai stabilizuojant situaciją valstybės obligacijų rinkoje. M. Dragiui teks praktiškai pademonstruoti rinkoms, kad jis yra pasirengęs, kaip ir žadėjęs, "padaryti viską, kas įmanoma", kad būtų išsaugotas euras.

Tačiau daugelis analitikų abejoja, ar ECB yra pajėgus pats, nelaukdamas pagalbos iš antikrizinių fondų, netrukus pradėti įgyvendinti vertybinių popierių supirkimo programą, nes šiuo klausimu banko vadovai neprieina bendros nuomonės. 

Atgal