VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

Šventėms praūžus: alkoholio ir narkotikų vartojimas Olandijoje

 

2011 01 14

Gintvilė Switters

Olandija – išsivysčiusi šalis su daugybe teisių ir privilegijų. Tas saldus žodis “laisvė” vilioja jaunimą ir atvykstančius turistus. Olandijoje daugybė kavinių, barelių, restoranų ir vadinamųjų “koffe schops”. Ten pateikiama ne vien kava ar arbata, bet ir lengvo pobūdžio narkotikai: kanabio žolė ir hašišas. Tai traukia jaunimo dėmesį, tačiau vyriausybė yra akla ir nemato, kaip žūsta jaunimas nuo alkoholio ir narkotikų. Paskutinių statistinių duomenų dėka pateikiu situaciją: 1 mln. gyventojų reguliariai vartoja alkoholį, 353 000 šeimų kenčia nuo alkoholio problemų. Kriminalinės statistikos duomenimis vien per Naujųjų metų naktį buvo 626 susidūrimai su policija.

Olandija žinoma kaip tolerancijos šalis: egzistuoja narkotikai ir seksas “red district” (prostitučių rajonas). Taip pamažu šalis brenda į degradacijos liūną. 2,2 proc. viso jaunimo vartoja „speed“, „xtc“, kanabio žolę. Pagal 2010 metų duomenis, 36 proc. jaunimo - narkotikų vartotojai. Situacija yra labai rimta ir įvairios įstaigos bando ją pagerinti.

Kalbuosi su buvusiu alkoholiku ir narkomanu Eddy Kuipers: „Alkoholį pradėjau vartoti būdamas 12 metų. Tuo metu mirė mano tėvas ir aš skandinau savo sielvartą alkoholyje. Vėliau įpratau gerti kiekvieną dieną: po 10-12 butelių alaus. Tačiau tai buvo ne didžiausia blogybė, nes pradėjau rūkyti žolę, vartoti „speed“, „xtc“, haliucionuojančius grybus. Prabusdavau ryte baloje tarp šiukšlių ir tuščių butelių. Kaip man pavyko išlaikyti darbą – neturiu jokio supratimo. Po daugelio metų nusiritau į bedugnę: skyrybos, bedarbystė, socialinis izoliuotumas. Gerdavau kiekvieną dieną iki sąmonės netekimo. Tai truko 40 metų” (dabar Eddy sukako 60 metų).

Eddy Kuipers pasakojimas sukrėtė mano sielą – toks atviras ir tyras šis žmogus pasidarė, kai nustojo vartoti narkotikus. „Laikinas apsvaigimas buvo mano sielos palaima, tačiau giliai širdyje ilgėjausi tėvo ir artimųjų meilės“, - tęsė pokalbį Eddy. – „Buvo nelengva atsikratyti blogų įpročių: rūkymo ir gėrimo. Mečiau gerti prieš 13 metų, tačiau kanabio žolės rūkymas buvo didžiausia pagunda. Reikėjo peržengti per savo išdidumą ir kreiptis pagalbos į “AA” kliniką (anoniminių alkoholikų). Per tą laiką susitvarkiau namus, lankiau terapijos paskaitas ir kaip išprotėjęs važinėdavau dviračiu (40-60 kilometrų per dieną). Apie mane rašė laikraščiai ir aš jaučiausi atsakingas už savo poelgius”.

Eddy surado gyvenimo kelią ir dirba “Woorkom” įstaigoje – tai prevencinė organizacija, kovojanti prieš alkoholį ir narkotikus. Eddy skaito paskaitas jaunimui (12-18 metų), važinėja po visą Olandiją, šviesdamas jaunimą. Įdomu, kaip Lietuvoje? Ar narkotikų vartojimas tebėra tabu?..

Atgal