VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11 23. Stipresnė ES turi būti labiau atskaitinga piliečiams

Paulius Norkūnas

Stiprėjant Europos Sąjungos (ES) ekonominės ir pinigų politikos galioms turi didėti jos demokratinė atskaitomybė bei Europos Parlamento (EP) vaidmuo, antradienį priimtoje rezoliucijoje pažymi europarlamentarai. Apie tai informuoja Europos Parlamento spaudos tarnyba.
"Tarpvyriausybinis metodas pasiekė savo ribas ir nebėra gerai pritaikytas demokratiniam ir veiksmingam sprendimų priėmimo procesui XXI a., todėl reikia skubiai pereiti prie iš tiesų federacinės Europos", - pažymi Europos Parlamentas.
Europarlamentarai pritaria siūlymui sustiprinti už ekonomiką ir pinigų reikalus atsakingo Europos Komisijos nario vaidmenį, o kartu ragina sustiprinti jo atskaitomybę Europos Parlamentui. Turėtų būti įsteigtas ir Europos iždas, kuriam vadovautų Europos finansų ministras, asmeniškai atskaitingas Parlamentui, sakoma rezoliucijoje. Parlamentas taip pat turėtų tvirtinti ES bankų priežiūros mechanizmo valdybos ir Europos stabilumo mechanizmų pirmininkus, priduria EP nariai.
Savo ruožtu raginama suteikti daugiau atsakomybės ir valstybių parlamentams - pavyzdžiui, rengiant šalių fiskalinės politikos ir ekonomikos reformų planus, kurie vėliau turės būti pateikti Europos Komisijai.
EP nariai pripažįsta, kad norint sukurti tikrą ekonominę ir pinigų sąjungą bei sustiprinti jos demokratinį teisėtumą reikės pakeisti ES sutartis, o Europos pinigų sąjungos valdymą įtraukti į Sąjungos institucijų sistemą. Vis dėlto, europarlamentarų įsitikinimu, nemažai erdvės kovoti su krize yra ir dabartinių ES taisyklių rėmuose. Europos Komisija kviečiama pateikti neatidėliotinų teisės aktų projektų sąrašą. Tarp tokių, EP narių manymu, turėtų būti teisės aktai dėl glaudesnio bendradarbiavimo mokesčių srityje, Europos socialinio pakto, taip pat nuosavų ES biudžeto išteklių reformos.
Ši Marianos Tysen (Marianne Thyssen, Europos liaudies partija, Belgija) parengta rezoliucija, kuriai pritarė 482 EP nariai, nepritarė 160, o susilaikė 35, prisidės prie ruošiamo veiksmų plano, skirto pasirengti ekonominės ir pinigų sąjungos sustiprinimui. Jį kartu rengia Europos Parlamento, Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos, Europos centrinio banko ir euro grupės pirmininkai.

Atgal