VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01 18. Prahoje pristatyti Airijos, Lietuvos ir Graikijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai

Sigita Mataitytė

Ketvirtadienį Europos Komisijos atstovybėje Prahoje Airijos, Lietuvos ir Graikijos atstovai išdėstė pagrindinius pirmininkavimo prioritetus, numatytus gruodį patvirtintoje šių trijų šalių pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai programoje.
Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejetas pirmininkavimą ES Tarybai pradėjo 2013 m. Šiuo metu Tarybai pirmininkauja Airija, nuo liepos 1 d. pirmininkavimą iš šios šalies perims Lietuva.
Lietuvos ambasadorius Prahoje Aurimas Taurantas pabrėžė, kad trejeto programoje numatyti tikslai - atstatyti pasitikėjimą ES ekonomika, skatinti ūkio augimą ir darbo vietų kūrimą - sutampa su iš Airijos pirmininkavimą perimsiančios Lietuvos prioritetais.
Be to, Lietuva sieks spręsti energetikos saugumo, Rytų partnerystės, Baltijos jūros strategijos, efektyvios ES išorės sienų apsaugos klausimus.
Ambasadorius patikino partnerius, kad Lietuva yra pasirengusi iššūkiui ir atsakomybei pirmininkauti likus mažiau nei metams iki Europos Parlamento rinkimų ir Europos Komisijos darbo ciklo pabaigoje, kai ženkliai išauga priimamų ES teisės aktų skaičius.
Jis taip pat pridūrė, kad Lietuva tikisi glaudaus bendradarbiavimo su Tarybai 2009 m. jau pirmininkavusia artima mūsų šalies partnere daugeliu ES darbotvarkės klausimų Čekija. Pirmininkavimo metu ambasada Prahoje planuoja turtingą kultūros, akademinių ir turizmo populiarinimo renginių programą.
Sausio 1-ąją prie Tarybos vairo stojusios Airijos ir viso trejeto prioritetus pristatė šios šalies ambasadorė Čekijoje Elison Keli (Alison Kelly), Graikijos laikinasis reikalų patikėtinis Prahoje Georgas Stilianopulas (Georgios Stilianopoulos) išdėstė pagrindinius Graikijos tikslus, o EK atstovybės Čekijoje vadovas Janas Michalas pateikė Komisijos požiūrį.
Tikėtina, kad Lietuvos pirmininkavimas prasidės Kroatijos priėmimu į iki 28 šalių išaugsiančią ES šeimą. 2013-ųjų pabaigoje Vilniuje bus surengtas ES ir Rytų partnerystėje dalyvaujančių šalių vadovų susitikimas.

Atgal