VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01 18. Europos Parlamentas sugriežtino kredito reitingų taisykles

Dainius Petrošius

Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino naujas taisykles, numatančias, kada ir kaip kredito reitingų agentūros gali reitinguoti valstybės skolą ir privačių įmonių finansinę būklę. Neužsakyti valstybės skolos reitingai galės būti pateikti tik iš anksto nustatytą dieną, o privatūs investuotojai galės agentūras paduoti į teismą dėl aplaidumo. Be to, bus apribotos kredito reitingų agentūrų galimybės disponuoti reitinguojamų subjektų akcijomis.

EP priimtos taisyklės numato, kad kredito reitingų agentūros turės paaiškinti pagrindinius kriterijus, lėmusius suteiktą reitingą. Reitingai bei jų agentūros negalės siekti poveikio valstybių politiniams sprendimams ar teikti rekomendacijų juos pakeisti.

Neužsakyti valstybių kredito reitingai galės būti skelbiami du arba tris kartus per metus iš anksto numatytomis datomis. Be to, jie galės būti skelbiami tik po ES rinkų uždarymo ir likus bent valandai iki jų atidarymo. 

Kredito reitingų agentūra negalės teikti kredito reitingų subjektui, į kurį yra investavęs jos akcininkas arba narys, turintis bent 10 proc. tos agentūros balsavimo teisių, nebent ji kartu paskelbtų, kad jos kredito reitingai galėjo būti to paveikti.

Naujosios taisyklės taip pat leis investuotojams reikalauti iš kredito reitingų agentūrų atlyginti patirtą žalą, jei agentūra tyčia arba dėl didelio aplaidumo pažeidė nustatytas taisykles (pavyzdžiui, neatskleidė galimo interesų konflikto arba reitingavo ne pagal iš anksto paskelbtą kalendorių).

Kad nebūtų pernelyg kliaunamasi kredito reitingų agentūromis, EP ragina kredito institucijas ir investicines kompanijas įsidiegti vidines savo kreditinės rizikos vertinimo procedūras, o Europos Komisija kviečiama apsvarstyti galimybę sukurti Europos kreditingumo vertinimo sistemą. Priimtos taisyklės numato, kad nuo 2020 m. nė vienas ES teisės aktas negalės tiesiogiai remtis išoriniu reitingavimu. Kartu bus atsisakyta reikalavimo finansinėms institucijoms automatiškai parduoti turimus vertybinius popierius mažėjant jų reitingams.

Reglamentas dėl kredito reitingų agentūrų patvirtintas 579 EP nariams balsavus už, 58 prieš ir 60 susilaikius. Direktyva dėl per didelio kliovimosi kreditų reitingais patvirtinta 599 EP nariams balsavus už, 27 prieš ir 68 susilaikius. Naujosioms taisyklėms preliminariai jau yra pritarusi ES Taryba, todėl nebeliko kliūčių joms įsigalioti.

Atgal