VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

02 12. Lietuvoje viešės septynios Europos Parlamento komitetų delegacijos

Marijona Meškauskienė

Artėjant Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, Lietuvoje viešės Europos Parlamento (EP) komitetų delegacijos.
Europos Parlamento biuras patvirtino EP komitetų šių metų vizitų, tarp jų ir į Lietuvą, planą. Apsilankyti Vilniuje ir išsamiau aptarti Lietuvos pirmininkavimo prioritetus nusprendė septyni EP komitetai.
Balandžio mėnesį į Vilnių atvyks trijų EP komitetų delegacijos. Balandžio 3-5 dienomis pirmoji atvyksta Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto (FEMM) delegacija. EP nariai domėsis lyčių lygybės klausimais, lankysis Europos lyčių lygybės institute - vienintelėje Lietuvoje įsteigtoje Europos Sąjungos (ES) agentūroje.
Balandžio 29-30 dienomis Lietuvoje lankysis Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto (IMCO) delegacija. EP nariai susitiks su Seimo ir Vyriausybės nariais, verslininkais, vartotojų organizacijomis.
Balandžio 29-gegužės 1 dienomis Vilniuje viešės Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komiteto (ITRE) delegacija. Numatyti susitikimai su Seimo nariais, visuomeninių organizacijų, verslo, akademinės visuomenės atstovais. Svečiai domėsis energetinio saugumo ir energetikos tinklų jungčių klausimais, siekiant energetikos infrastruktūros konsolidavimo ir bendros Europos Sąjungos energetikos politikos. Taip pat numatoma aptarti Rytų partnerystės šalių dalyvavimą energetikos projektuose, reformuojant energetikos ūkį ir įgyvendinant bendrus susitarimus su ES. Esant galimybei, ITRE delegacija taip pat planuoja apsilankyti Ignalinos atominėje elektrinėje ir pasidomėti elektrinės uždarymo eiga.
Gegužės 2-3 dienomis į Lietuvą atvyks Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto (EMPL) delegacija, kuri planuoja pagrindinį dėmesį skirti nedarbo, ypač - jaunimo, problemai. Preliminariais duomenimis, gegužę arba birželį Lietuvoje viešės Tarptautinės prekybos komiteto atstovai (INTA). Jie domėsis Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetais prekybos srityje, taip pat bendrosios prekybos politikos teisėkūra.
Jau prasidėjus Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, liepos mėnesį, Lietuvoje lankysis Teisės reikalų komiteto (JURI) delegacija. EP nariai susitiks su Lietuvos politikais, teisininkais, pilietinės visuomenės organizacijų atstovais ir gilinsis į teisės aktualijas, naujas teisėkūros iniciatyvas dėl abipusio civilinių dokumentų pripažinimo, reglamento dėl eismo įvykių pasienyje. Šios temos, komiteto nuomone, ypač aktualios Lietuvai, nes dėl darbo už Lietuvos ribų (didelio darbo jėgos judėjimo) daug Lietuvos gyventojų dažnai kerta ES valstybių narių sienas.
Lietuvoje taip pat ketina apsilankyti Biudžeto komiteto (BUDG) delegacija. Ji planuoja su Seimo ir Vyriausybės nariais aptarti metinę biudžeto tvirtinimo procedūrą.
Europos Parlamente yra 20 nuolatinių komitetų ir du pakomitečiai.

Atgal