VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

03 22. L. Linkevičius pabrėžė pasirengimą bendradarbiauti su Europos išorės veiksmų tarnyba

Albinas Kaminskas

Pirmininkaudama Europos Sąjungos (ES) Tarybai Lietuva bus pasirengusi veiksmingai bendradarbiauti su Europos išorės veiksmų tarnyba, pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius per susitikimą su ES vyriausiąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai Katerina Ešton (Catherine Ashton).
"Esu tikras, kad bendradarbiavimas bus sėkmingas ir dar nepradėję pirmininkauti jau turime tokio bendradarbiavimo pavyzdžių. Taip pat norėtume kuo anksčiau sužinoti Jūsų planus, kokiuose renginiuose šių metų antrąjį pusmetį pirmininkaujanti šalis turės Jus pavaduoti", - sakė L. Linkevičius antradienį per susitikimą Briuselyje.
Europos išorės veiksmų tarnyba sukurta 2011 m., o jos vadovas yra atsakingas už ES bendrosios užsienio ir saugumo politikos koordinavimą. Vyriausiasis įgaliotinis pirmininkauja užsienio reikalų ministrų susitikimams ir atstovauja ES užsienyje, tačiau prireikus jį pavaduoja ES Tarybai pirmininkaujanti valstybė.
Rengiantis pirmininkavimui ES Tarybai, Lietuvos užsienio reikalų ministrai jau pavadavo K. Ešhton vadovaudami ES susitikimui su Karibų jūros forumo šalimis 2012 m. spalį ir vienam iš ES, Lotynų Amerikos ir Karibų jūros regiono šalių bendrijos vadovų susitikimo renginių Čilėje 2013 m. sausį.
Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat aptarė ES užsienio politikos aktualijas, visų pirma - pasirengimą Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimui lapkritį Vilniuje. L. Linkevičius pabrėžė, kad, jei partneriai rodys pasirengimą, būtina iki susitikimo baigti derybas dėl asociacijos ir laisvosios prekybos sutarčių, o su Ukraina, jau užbaigusia derybas, šią sutartį pasirašyti.
Lietuvos užsienio reikalų ministras padėkojo vyriausiajai įgaliotinei už nuolatinį dėmesį Rytų partnerėms ir joms perduodamą žinią, kad ES teikia prioritetą kaimynystės politikai ir atsižvelgia bei vertina jų pastangas artėti prie ES.

Atgal