VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

04 26. Susitikime su EVT pirmininku aptarta Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkė

Bronius Pavalkis

Trečiadienį Lietuvos Vyriausybės delegacija, vadovaujama Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus, Briuselyje susitiko su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Hermanu Van Rompuy. Susitikimo metu A. Butkevičius, kaip būsimos pirmininkaujančios ES Tarybai šalies atstovas, pabrėžė Lietuvos siekį politines iniciatyvas versti teisės aktais, kurie skatintų patikimos, augančios ir atviros Europos kūrimą.

„Labai svarbu, kad šių metų EVT posėdžių darbotvarkėse atsidūrė visai Europai ir Lietuvai prioritetiniai klausimai, tokie kaip energetika, inovacijos, bendroji skaitmeninė rinka, bendroji saugumo ir gynybos politika, kurie bus postūmis atkuriant pasitikėjimą ES finansais, užtikrinant ekonominį augimą ir darbo vietų kūrimą bei stiprinant ES kaip atvirumo ir saugumo pavyzdį“, – sakė A. Butkevičius. 

Be A. Butkevičiaus, susitikime su EVT pirmininku taip pat dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, finansų ministras Rimantas Šadžius, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Finansų ministras R. Šadžius pabrėžė, kad bendrosios rinkos integracija, bankų sąjungos vystymas, bendros ekonominės politikos stiprinimas išlieka didžiausi šių metų iššūkiai visai ES.

Pasak susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus, Lietuva yra nusistačiusi aiškius prioritetus, kurių įgyvendinimas užtikrins dinamiškesnę Europos ekonomiką ir atneš naudą ES piliečiams. Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva sieks paspartinti procesus, būtinus įgyvendinti Europos skaitmeninę darbotvarkę ir uždavinį iki 2015 m. sukurti bendrąją skaitmeninę rinką. 

Krašto apsaugos ministras J. Olekas išsakė Lietuvos lūkesčius, kad gruodį EVT patvirtins Europos siekius imtis didesnio vaidmens užtikrinat saugumą Europos kaimynystėje. Su H. Van Rompuy aptardamas EVT metu planuojamą strateginę diskusiją gynybos tema, ministras J. Olekas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Europai siekiant aktyvesnio vaidmens tarptautinio saugumo srityje, būtina peržiūrėti strateginius saugumo prioritetus. Primindamas apie vieną svarbiausių Lietuvos prioritetų – Rytų partnerystę, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius pabrėžė, kad trečiasis ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas lapkritį Vilniuje yra puiki galimybė tiek ES, tiek partnerėms šalims pademonstruoti rezultatus.

Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkės klausimus EVT pirmininkas H. Van Rompuy su Lietuvos vadovais taip pat aptarė per savo vizitą Vilniuje vasarį.

Tradicinio būsimos pirmininkaujančios šalies vizito į Briuselį metu Ministras Pirmininkas A. Butkevičius ir dešimt Vyriausybės narių taip pat susitiko su Europos Komisijos vadovu ir nariais bei Europos Parlamento pirmininku Martinu Schulzu. 

Atgal