VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

04 26. Lietuvos prioritetai vidaus reikalų srityje pirmininkaujant ES - išorės sienų apsauga, vidaus saugumas ir migracija

Bronius Vilčinskas

Europos Komisijos susitikime vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pristatė svarbiausius Lietuvos tikslus bei prioritetus vidaus reikalų srityje pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu.
Šioje srityje Lietuva pirmininkavimo metu žada susitelkti į tris pagrindines sritis: išorės sienų apsaugą, vidaus saugumą ir migraciją.
Ministras akcentavo, kad Lietuva dės visas įmanomas pastangas, kad pasiektų kuo didesnę pažangą derybose dėl vadinamojo pažangiųjų sienų (angl. smart borders) teisės aktų paketo. Šis paketas apima teisės aktus dėl atvykimo-išvykimo sistemos, dėl registruoto keliautojo programos teisinės bazės sukūrimo bei Šengeno sienų kodekso pakeitimų.
Vidaus saugumo problematikoje Lietuva ypatingą dėmesį skirs kovos su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu klausimams. Ypač didelis prioritetas bus teikiamas bendradarbiavimui su Rytų partnerystės šalimis plėtoti. Tam, ministro teigimu, turėtų pasitarnauti ir pirmąkart ES istorijoje organizuojama ES ir Rytų partnerystės šalių teisingumo ir vidaus reikalų ministrų konferencija, kurią Lietuva numato surengti spalio pradžioje Liuksemburge.
Lietuva taip pat sieks suderinti ES institucijų pozicijas ir priimti direktyvą dėl keleivio duomenų įrašo duomenų naudojimo teroristinių nusikaltimų ir sunkių nusikaltimų prevencijos, nustatymo, tyrimo ir patraukimo už juos baudžiamojon atsakomybėn tikslais.
Dar vienas Lietuvos prioritetas vidaus saugumo srityje - skatinti derybas dėl naujai Europos Komisijos pateikto Europos policijos biuro (EUROPOL) ir Europos policijos kolegijos (CEPOL) reformos pasiūlymo, kartu skiriant didelį dėmesį teisėsaugos pareigūnų mokymui.
Migracijos politikos srityje Lietuva sieks, kad būtų priimtos 2 direktyvos - direktyva dėl bendrovių viduje perkeliamų darbuotojų ir direktyva dėl sezoninių darbuotojų.
Taip pat bus siekiama sutarimo Taryboje dėl trečiųjų šalių piliečių įleidimo mokslinių tyrimų, studijų ir kitais tikslais direktyvos. Kartu bus dirbama ir kovos su nelegalia migracija srityje, atnaujinant ES veiksmų planą dėl migracijos spaudimo.

Atgal