VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 14. ES kovinei grupei priskirti Lietuvos kariai Jungtinėje Karalystėje tęsia baigiamąjį pasiruošimą

Pranas Dikšaitis

Lietuvos kariai, priskirti šių metų antrąjį pusmetį budėsiančiai Europos Sąjungos kovinei grupei (ESKG), kartu su kitais šio tarptautinio vieneto kariais aktyviai ruošiasi baigiamajam pasirengimo etapui.
Gegužės 12-15 dienomis Jungtinės Karalystės kariuomenės poligone per pagrindinį pratybų "Šiaurinės pastangos" (angl. Northern Endeavour) etapą tikrinamas grupės pasirengimas vykdyti humanitarinės pagalbos, gelbėjimo, taikos palaikymo ir krizių valdymo operacijas, nuginklavimą, teikti paramą trečiosioms šalims kovojant su terorizmu, kt. užduotis.
Šiose britų organizuojamose pratybose drauge su kolegomis iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Švedijos ir Nyderlandų nuo gegužės pradžios jau antrą savaitę treniruojasi per 120 Lietuvos karių.
Pasak lietuvių kuopos vado kapitono Ernesto Senulio, atstovaudami Lietuvos kariuomenei ES kovinėje grupėje kariai jaučia pareigą parodyti save iš geriausios pusės, parodyti ko verti Lietuvos kariai.
Pagrindinis Lietuvos indėlis šioje ES kovinėje grupėje - manevrinis vienetas, kurį sudaro karių kuopa iš Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono. Be to, septyni Lietuvos karininkai treniruosis veikti kovinės grupės štabe, dar du - operaciniame ES kovinės grupės štabe. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo viršininkas pulkininkas Vaidotas Malinionis yra paskirtas ES kovinės grupės vado pavaduotoju.
Pratybas JK, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Švedijos kariams veda patyrę instruktoriai iš JK kariuomenės Jungtinio karinio mokymo centro. Oficialų kovinės grupės manevrinių vienetų vertinimą atliks JK kariuomenės ir ES kovinės grupės šalių kariuomenių atstovai.
Planuojama, kad gegužės 16 d. pratybų stebėti atvyks šioje ES kovinėje grupėje dalyvaujančių šalių, taip pat ir Lietuvos gynybos ministerijų atstovai ir kariuomenių vadovybė, žiniasklaidos atstovai. Svečiams bus pristatyti pratybų tikslai ir sumanymas, pademonstruoti karių veiksmai apgyvendintoje vietovėje bei surengta ginkluotės ir technikos paroda.
Budėjimo metu, kuris prasidės liepos 1 d., Lietuvos kariai aukštos parengties tarnaus savo nuolatinėse dislokacijos vietose Lietuvoje, o jei būtų priimtas sprendimas siųsti grupę į operaciją, į nustatytą užduoties rajoną jie bus pasirengę išvykti per 5-10 dienų ir operacijos vietoje išsilaikyti nuo 30 iki 120 dienų.
Ši ES kovinė grupė budės tuo pačiu metu, kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai. Vienas iš Lietuvos pirmininkavimo uždavinių ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje yra stiprinti ES atsako į krizes pajėgumus - ES kovines grupes.
2005 metais budėti pradėjusios ES kovinės grupės dar nė karto nebuvo panaudotos krizių rajone dėl sudėtingų biurokratinių procedūrų. Todėl pirmininkaudama, Lietuva siūlys supaprastinti kovinių grupių siuntimo į operacijas sąlygas, pratęsti jų budėjimo terminą ir taip sumažinti su šių grupių pasirengimu budėti susijusias sąnaudas, taip pat siūlys, kad šalys kuo solidariau dalytųsi su grupių aktyvavimu susijusias išlaidas.
ES kovinės grupės (angl. EU Battlegroups) - tai daugianacionalinės ES greitojo reagavimo pajėgos, suteikiančios galimybę greitai reaguoti į kylančias krizes. Panašiai kaip ir NATO greitojo reagavimo pajėgas, ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti pajėgose rotuodamos skiria šalys narės. Vieną kovinę grupę sudaro apie 2 tūkst. karių.
Tai bus ne pirmas kartas, kai Lietuvos kariai budės ES kovinėje grupėje, prieš tai jie po pusmetį budėjo 2010 ir 2011 metais.
Planuojama, kad 2015 m. pradžioje Lietuvos kariai budės ES Šiaurės kovinėje grupėje, kuriai vadovaus Švedija.

Atgal