VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05 24. Europarlamentarai siūlo radikalias priemones gerinti mokesčių surinkimą

Vygantas Pečeliūnas

Europos Parlamentas (EP) paragino Europos Sąjungos (ES) valstybes iki 2020 m. perpus sumažinti nesurinktų mokesčių deficitą, kuris šiuo metu sudaro apie 1 trln. eurų per metus. EP nariai taip pat ragina valstybes imtis priemonių pažaboti vadinamąsias "mokesčių rojaus" valstybes, panaikinti teisines mokesčių surinkimo spragas ir kovoti su agresyviu mokesčių planavimu. Apie tai praneša Europos Parlamento spaudos tarnyba.
EP pažymi, kad vienam ES piliečiui tenka apie 2 tūkst. eurų per metus nesumokėtų mokesčių. Nors daugiausia pajamų prarandama dėl mokestinio sukčiavimo ar mokesčių slėpimo, prie to prisideda ir mokesčių vengimas bei agresyvus mokesčių planavimas.
Rezoliucijoje siūloma įpareigoti ES valstybes, siekiančias gauti finansinę pagalbą, ne tik didinti mokesčių surinkimą ir kovoti su mokestiniu sukčiavimu, bet ir kovoti su pinigų plovimu, mokesčių vengimu ir agresyvių mokesčių planavimu. Siūloma neskirti ES finansavimo mokestinius standartus pažeidžiančioms įmonėms, taip pat įpareigoti viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančias įmones atskleisti informaciją apie gautas nuobaudas už mokesčių srities pažeidimus. Viešojo sektoriaus institucijoms siūloma suteikti teisę nutraukti viešųjų pirkimų sutartį, jei tiekėjas nevykdo mokestinių prievolių.
Kadangi mokesčiai neadministruojami ES lygiu, kova su mokestiniu sukčiavimu priklauso nuo ES valstybių pastangų. EP nariai ragina jas suvienodinti apmokestinimo bazę, sistemiškiau keistis informacija apie mokesčių pokyčius šalių viduje, taip pat sutarti dėl "mokesčių rojaus" termino, paruošti bendrą tokių teritorijų sąrašą ir neleisti įmonėms perkelti į jas savo pelno. Savo ruožtu valstybės raginamos patobulinti muitų ir mokestinių duomenų kryžminę patikrą siekiant geriau surinkti pridėtinės vertės mokestį.
Galiausiai europarlamentarai ragina ES imtis lyderės vaidmens tarptautinėse diskusijose dėl skaidrumo ir keitimosi mokestine informacija. Rezoliucijoje pažymima, kad mokesčių vengimas daro neigiamą poveikį besivystančioms šalims, kurios, manoma, kasmet nesurenka apie 125 mlrd. eurų mokesčių, o tai dukart daugiau negu jų gaunama tarptautinė pagalba.
"Tarptautinio mokestinio sukčiavimo apimtis yra skandalinga, o siekiant jį pažaboti nepakanka vienašališkų valstybių veiksmų", - pažymėjo EP pranešėja dėl mokestinio sukčiavimo Mojca Kleva Kekuš (Mojca Kleva Kekuš).
"Artimiausiais metais reikės turėti bendrą informacijos keitimosi mokesčių srityje platformą ir ekonomikos augimą skatinančias mokesčių sistemas. Nereikia daugiau mokesčių, bet būtina turėti daugiau žmonių ir įmonių, mokančių mokesčius", - pridūrė EP pranešėja dėl metinės mokesčių ataskaitos Ildika Gal-Pelč (Ildiko Gall-Pelcz).

Atgal