VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07 20. Dėl Serbijos narystės ES galima tartis jau dabar

Jonas Aleksiukas

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ketvirtadienį su Serbijos Premjeru Ivica Dačičiumi aptarė dvišalius santykius, Serbijos eurointegracijos procesus, Stabilizacijos ir asociacijos susitarimų ratifikavimą.

Pirmininkaujanti Europos Sąjungos Tarybai Lietuva suinteresuota Europos Sąjungos plėtra, tad viena iš svarbiausių pokalbio temų - Serbijos eurointegracijos procesas.

„Lietuva palaiko Serbiją, siekiančią derybų pradžios, ir stengsis užtikrinti tinkamą pasirengimą deryboms. Vertiname Belgrado-Prištinos dialogą, vykdomas reikalingas reformas ir Serbijos pažangą šiuose procesuose", - sakė Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Balandžio 19 d. dialogo susitikimo metu buvo pasiektas susitarimas dėl Šiaurinės Kosovo dalies, kurioje gyvena apie 50 tūkst. vietos serbų, valdymo. Pasak Serbijos Premjero, suprantama, jog nuo Belgrado-Prištinos susitarimo įgyvendinimo pažangos, ypač teisinėje srityje, priklausys ir derybų su ES pradžia, Serbija stengsis kuo greičiau įvykdyti visas iškeltas sąlygas.

Birželio pabaigoje Europos Vadovų Taryboje buvo patvirtintas sprendimas narystės ES derybas su Serbija pradėti vėliausiai iki 2014 m. sausio ir pakviesti Komisiją rengti Serbijos derybinį mandatą bei pradėti derybinių skyrių peržiūrą. Jei narystės ES derybos su Serbija būtų pradėtos 2014 m. sausį, paruošiamasis darbas prasidėtų jau Lietuvos pirmininkavimo metu.

Premjeras A. Butkevičius priminė, kad Seimas ratifikavo Stabilizacijos ir asociacijos sutartis su Serbija. Prieš ratifikavimą Seimas priėmė protokolinį nutarimą, kuriame Serbija raginama tęsti pradėtus procesus, gerinant šalies ekonomikos ir verslo aplinką, kovojant su korupcija ir užtikrinant teisės ir tiesioginių užsienio investicijų apsaugos taisykles.

Atgal