VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07 26. Vienoje pristatyti pirmininkavimo ESBO Saugumo ir bendradarbiavimo forumui rezultatai

Giedrius Saulenis

Vienoje pristatyti Lietuvos pirmininkavimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Saugumo ir bendradarbiavimo forumui rezultatai. Nuolat veikiančiai ir už politinius bei karinius ESBO saugumo politikos vystymo aspektus atsakingai institucijai Lietuva pirmininkavo nuo balandžio.
Paskutiniame oficialiame pirmininkavimo renginyje Lietuvos nuolatinis atstovas prie ESBO ambasadorius Giedrius Čekuolis pristatė pastarųjų mėnesių Lietuvos darbus ir kvietė užtikrinti jų tęstinumą.
Jis ragino valstybes pasinaudoti Lietuvos įdirbiu ir toliau įgyvendinti „Helsinkis+40" procesą, ESBO saugumo bendrijos kūrimui ir organizacijos veiklos vystymui įvairiose srityse siekiant suteikti reikiamą politinį postūmį.
Pirmininkavimo metu Lietuva skatino derybas dėl 2011 m. Vienos dokumento dėl pasitikėjimo saugumo srityje stiprinimo priemonių atnaujinimo. Jai pavyko pasiekti visų ESBO šalių sutarimą dėl sprendimo, reglamentuojančio vizitus į karines oro bazes.
Lietuvos pirmininkavimo metu taip pat suaktyvintas ESBO darbas sprendžiant šaulių ginklų ir konvencinės amunicijos klausimus, atgaivinta neformalios darbo grupės dėl šaulių ginklų veikla.
Specialiais saugumo dialogais Lietuva nuosekliai skatino ESBO padėti valstybėms įgyvendinti organizacijai itin aktualias Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl moterų, taikos ir saugumo ir dėl masinio naikinimo ginklų neplatinimo. Siekiant konkrečios pažangos šioje srityje, gegužę Lietuvos kvietimu Saugumo bendradarbiavimo forume lankėsi JT Saugumo Tarybos 1540 komiteto pirmininkas ambasadorius Kimas Sukas (Kim Sook).
Liepą Lietuva inicijavo specialų diskusijų renginį, kuriuo siekta didesnės pažangos įgyvendinant ESBO politinių ir karinių saugumo aspektų elgesio kodeksą. Dokumento esmė - vyriausybių įsipareigojimai dėl demokratinės karinių pajėgų kontrolės.
Pirmininkavimą vienai iš dviejų nuolat veikiančių ESBO sprendimų priėmimo institucijų, kurios veikloje dalyvauja net 57 valstybės, rugsėjį perims Liuksemburgas. 2011 m. Lietuva pirmininkavo visai didžiausiai pasaulyje regioninei saugumo organizacijai.

Atgal