VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

03 04. Užsienio specialistai neskubina Trakų Vokės dvaro atkūrimo

Laura Pačtauskaitė

Europos kultūros kelių institutas parengė Trakų Vokės parko sutvarkymo galimybių studiją ir ją įteikė Kultūros ministerijai. Vilniaus savivaldybė, užsimojusi kaip galima greičiau atgaivinti šį dvarą, neturėtų skubėti, įsitikinę specialistai.

Projekto rengėjai tikisi Lietuvoje sukurti naują turistinį maršrutą - visų keturių Eduaro Andrė (Edouard Andre) sukurtų parkų kelią per Trakų Vokę, Lentvarį, Užutrakį ir Palangą.

Europos kultūros kelių institutas parko restauracijos ir sutvarkymo galimybių studiją rengė keletą metų ir pateikia konkrečius siūlymus, ką ir kaip parke atkurti. Jos autoriai pažymi, kad Vilniaus ribose esantis Trakų Vokės parkas - gamtinės, kultūrinės ir turistinės veiklos vieta.

Galimybių studijos rengėjai iš Europos kultūros kelių instituto Trakų Vokę pirmą kartą aplankė prieš dešimtį metų. Pasak kraštovaizdžio specialistų, juos sužavėjo visoje Europoje daug kūrusio E. Andrė (1840-1911) Lietuvoje išnaudota gamta, reljefas. Trakų Vokės parkas esąs visiškai kitoks nei architekto sukurtieji Bulgarijoje ar Prancūzijoje.

Pasak specialistų, Vilniaus savivaldybė, užsimojusi kaip galima greičiau atgaivinti dvarą, neturėtų skubėti - parko restauravimas užtruks mažiausiai penkerius metus.

"Jeigu tokiai šaliai kaip Prancūzija reikėjo 25 metų darbo, kad įrodytų, kokie reikšmingi yra Prancūzijos istoriniai parkai, tai nemanykite, kad jums reikės mažiau laiko. Tačiau renkitės apgulčiai, kai restauravus parką reikės rūpintis jo apsauga, kad Trakų Vokės nesutryptų turistai", - LTV laidai "Panorama" teigė Europos kultūros kelių instituto direktorius Mišelis Toma Penetas (Michel Thomas-Penette).

Trakų Vokę kraštovaizdžio architektai sako matą kaip augalų, gėlių parodų vietą.

"Reikia suvokti, kad parkas sukurtas tuo metu, kai Lietuvoje buvo stiprios daržininkystės, sodininkystės tradicijos. Jas reikėtų sugrąžinti į parką. Taip pat reikia papildyti gėlių, krūmų, kurie čia augo, kolekcijas. Ir būtų nepaprastai svarbu atstatyti dvare buvusius didžiąją oranžeriją, šiltnamius", - sako Europos kultūros kelių instituto konsultantė architektė Marija Kiara Pocana (Maria Chiara Pozzana).

Dvaro rūmuose, manoma, turėtų būti eksponuojami kraštovaizdžio architekto E. Andrė dokumentai, projektai, brėžiniai, išsaugoti Lietuvoje. Atidarius dvaro sodybą visuomenei lankymas turėtų būti mokamas.

Atgal