VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

03 12. 9-tasis “Gyvasis pavasaris” startuoja

Dauguma Gyvojo pavasario pranašautojų, ruošiasi palikti savo žiemavietes šiltuose kraštuose. Lietuvos ornitologų draugija kviečia jus, dalyvauti gyvojo pavasario paukščių stebėjimuose. Pernai metais baltasis gandras pateikė staigmeną. Neprasidėjus kalendoriniam pavasariui šis tolimas migrantas jau pastebėtas Vilniaus mieste 2013 m. vasario 28 d. 14 val. sukiojęs ratus senamiestyje virš Gedimino pilies. Šiais metais pirmieji  baltieji gandrai Lietuvoje pastebėti kovo 8 dieną.Įprastai į dangų žvalgytis patariame jau nuo kovo mėnesio vidurio. Šiomis dienomis jau gausiai registruojami pirmieji gandrai Turkijoje, Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. Šelmeninės kregždės registruojamos Turkijoje bei Kipre. Mūsų pirmosios šelmeninės kregždės pernai metais pasirodė balandžio pradžioje, kai įprastai jos mūsų šalį pasiekia balandžio mėnesio pabaigoje.

Gyvasis pavasaris (Spring Alive) – tai paukščių stebėjimų apžvalga. Jūsų dėka mes kasmet galėsime stebėti pavasario atgimimo eigą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Dalyvavimas šiame projekte yra labai paprastas ir įdomus. Viskas, ką Jums reikės atlikti, tai užregistruoti savo pirmuosius kai kurių paukščių rūšių stebėjimus internete www.springalive.netsvetainėje. Mus domina Jūsų stebėjimai, kada pasirodė pirmoji šelmeninė kregždė, čiurlys, gegutė, baltasis gandras ir egzotiškos išvaizdos bitininkas.

Įvesti stebėjimą:

http://www.springalive.net/lt-lt/migrations/addnew

Jūsų stebėjimai labai svarbūs!

Naudojant Jūsų pateiktus duomenis www.springalive.net svetainėje yra kuriami žemėlapiai, kuriuose galima stebėti, kaip paukščiai sugrįžta iš savo žiemojimo vietų. Reguliariai tikrindami žemėlapius, stebėdami paukščius ir įvesdami duomenis apie savo stebėtus paukščius, galime paspartinti pavasario eigą savo šalyje ar regione. Svarbiausia tai, kad remiantis Jūsų stebėjimais, turėsime galimybę kasmet sužinoti tikslias pirmųjų migrantų sugrįžimo datas, o galbūt net įvertinti kai kuriuos paukščių migracijos ypatumus ar nustatyti migracijos eigą įtakojančius aplinkos pokyčius.

Pasaulinė paukščių apsaugos organizacija BirdLife international šiuo tarptautiniu ir užsienyje daug dėmesio sulaukusiu projektu siekia priminti, kad migruojantys paukščiai aptinkami visoje Europoje, jie kerta daugybės valstybių sienas, ir, kad kiekvienas iš mūsų gali stebėti šį įspūdingą gamtos reiškinį prisijungdamas prie visoje Europoje vykstančio projekto. Taip pat didelis dėmesys yra skiriamas ekologiniam švietimui,  iš specialaus skyrelio mokytojai bei klubų ar būrelių vadovai gali atsisiųsti pagalbinės - informacinės medžiagos ir ją panaudoti per užsiėmimus. Gyvasis pavasaris ir toliau populiarėja tarp gamta besidominčių žmonių.

Faktai: 

Tarptautinis projektas Gyvasis pavasaris (Spring alive) vyksta Europoje, Afrikoje ir Centrinėje Azijoje

2013 metais šiame projektedalyvavo net 49 šalys! Tarp jų ir Lietuva

Kokį atstumą skrendant į šiltuosius kraštus tenka įveikti baltajam gandrui?

Kaip šelmeninę kregždę atskirti nuo čiurlio? Kokiu greičiu gali skristi čiurlys? Ar suka lizdą gegutė? Ar bitininkai lankosi Lietuvoje?  

Atsakymus į šiuos klausimus, ir kitokių įdomybių rasite svetainėje www.springalive.net

Lietuvos ornitologų draugija koordinuoja šį projektą Lietuvoje. Kviečiame visus dalyvauti!

Atgal