VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

05 12. Bendruomenės daržas - odė mūsų Planetos išsaugojimui

Virginija Vingrienė, Susivienijimo Žali.LT steigėja, koordinatoriaus pavaduotoja

Per eilę kartų patogiai įsikurdami miestuose ir vis labiau toldami nuo savo ištakų, prarandame unikalų ryšį su gamta. Apsirūpindami maistu tik prekybos centruose, ir nematydami kaip gimsta, formuojasi, auga mums gyvybinę energiją teikiantys vaisiai, netenkame svarbios galimybės prisiliesti prie unikalaus gamtos kūrybinio proceso. Taip prarandame daug asmenybės dvasinio pasitenkinimo, augimo ir tobulėjimo akimirkų,  o ypač skurdinama smalsių vaikų vaizduotė. 

Gyvenimas nutolus nuo gamtos, įsispraudus tarp daugiabučio sienų ir komfortiškai įsitaisius fotelyje su nuotolinio valdymo pulteliu ar knyga rankoje, atitolina žmones ir nuo bendravimo. Visgi kaimynų ar bendraminčių palaikymo prireikia, ir ne vien  pasidalinant įspūdžiais, rūpesčiais ar išgyvenimais, bet ir iškilus bendro naudojimo teritorijų ar patalpų spręstiniems klausimams. Ne vienas turbūt esame susidūrę su nelengvais daugiabučio gyventojų talkai ar susirinkimui sukvietimo iššūkiais, ypač naujausiuose rajonuose. Todėl pradėtos organizuoti įvairiausios programos, nešinos kilniu bendruomenių būrimo tikslu, palaipsniui atkuriant žmonių įsijungimą visuomeninei veiklai.

Patogus būdas miestiečiams bendrauti

Panašios idėjos vedini susivienijimo Žali.lt aktyvistai inicijavo bendruomenių projektą, kviesdami gyventojus įrengti daugiabučių kiemuose ar laisvuose viešos erdvės sklypeliuose daržus, taip  patraukiant miesto žmones nuo asfalto gamtos link.

Jau trečius metus sėkmingai startuojančio miesto daržų projekto  tikslas – ne tiek išauginti ekologines daržoves, ar parodyti galimybę miesto bendruomenei kaip apsirūpinti maistu patiems, kiek suburti žmones bendrai veiklai, sudarant jiems puikią progą pabendrauti, pabūti kartu, puoselėjant naujas idėjas, dalijantis patirtimi, sprendžiant iškilusias problemas. Kartu tai ir šviečiamoji priemonė kaimo ar sodo neturintiems vaikams, supažindinant juos su daržovių auginimu, priežiūros ypatumais, sudarant galimybę patiems prisiliesti prie šio unikalaus kūrybinio proceso.

Viena iš esminių bendruomenės daržų idėjų - jo aplinkosauginis atspalvis, sumažinant aplinkos taršą, vartotojiškumą ir klimato kaitos efektą. Dalis daržų tvarkomi taikant ekologiškumo  principus, tvarkant gamtinės žemdirbystės metodu, paremtu aplinką ir dirvos derlingumą, darbo sąnaudas tausojančiu principu. Visiškai atsisakant mineralinių trąšų ir augalų apsaugos priemonių, taip saugoma gamta, žmonių sveikata, užtikrinamas augalų atsparumas.

Idėja uždega naujas bendruomenes

Pirmasis bendruomenės daržas Pilaitėje susilaukė didelio visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimo. Atkreipę dėmesį į iniciatyvos ekologinį atspalvį Europos Komisijos Klimato kaitos biuras pakvietė šią iniciatyvą dalyvauti bendruomenių projektų konkurse, pristatant šią idėją dokumentinio filmo pavidalu Europos Sąjungos auditorijai Pasaulinės žemės dienos proga.

Todėl pernai metais daržų iniciatyva užsidegė ir daugiau miesto bendruomenių. Antakalniečių bendruomenės dėka daržas įrengtas Vilniaus miesto Sapiegų parke. Nedidelis darželis sužaliavo  Kauno Vytauto didžiojo universitete. Na, o šiais metais idėja pasklido dar plačiau ir Vilniuje turime keturis bendruomenių daržus, įrengtus Pilaitėje, Antakalnyje, Senamiestyje šalia Barbakano ir Paupyje Tvenkinių parke. Ypatingai nudžiugino Panevėžio moterų kolonijos bendruomenės daržas, praskaidrinsiantis jos gyventojų nuotaikas ir padėsiantis joms išeiti ir susilieti su gamta, prisiliečiant prie jos pasakiško kūrybos stebuklo. 

Bendraudami  saugome savo Planetą

Daržų įrengimas neapsiriboja vien fiziniu darbu,ar smagiu laiko praleidimu gamtoje bendraminčių apsuptyje. Kiekvieną daržo etapą lydi nuotaikas praskaidrinantys spalvingi bendruomeniški renginiai, nutvieksti bendruomenės laužais ant kurių verdama kolektyviai paruošta daržovių sriuba. Rengiamos šviečiamosios programos, proto mūšiai, piešinių konkursai, filmų ekologine tematika peržiūros.

Kasmetinė daržo šventės koncepcija siejama su vis kita aktualia tematika, atkreipiant dėmesį į konkretų bendruomenei aktualų ar globalų klausimą. Trečius metus iš eilės startuojantis Pilaitės bendruomenės daržas, šiemet vartus naujai plėtrai atveria paliesdamas klimato kaitos problemą.

Nušviesdami šią jautrią temą, norime atkreipti visuomenės dėmesį į Žemės planetai, o kartu ir visiems mums kylančias grėsmes, įtakotas neatsakingos žmogaus veiklos. Jos nuolat primena apie save pražūtingas padarinius nešančiais gamtos kataklizmais ir susvetimėjusios visuomenės veidu.

Todėl šių metų gegužės 14 d. 18 val. organizuojamos talkos metu, užsodinę šalia Pilaitės kultūros centro Beepart esantį bendruomenės daržą, dalyviai bus pakviesti peržiūrėti įspūdingą aplinkosauginį filmą pavadinimu „Namai“ („Home“). Dėl savo poetinio turinio juosta tituluojama ode mūsų planetai.

Filmas leis pasinerti į kelionę aplink Žemę, užburdamas žiūrovus nepaprastai įspūdingais jos vaizdais, kuriuos papildys pasakojimas ir apie žmogaus neatsakingos veiklos padarinius - badą, vandens trūkumą, globalinį atšilimą. Rimtų problemų įvardijimas poetiniu stiliumi išskiria filmą iš kitų ekologinės tematikos juostų, paprastai alsuojančių nuoboduliu. Filmas įkvepia kiekvieną žmogų veikti, pabrėžiant kiekvieno žmogaus svarbą šiame procese ne vien keičiant paties gyvenimo būdą ir mažinant taršą, bet ir inicijuojant ryžtingų politinių veiksmų, stabdyti pagreitį įgavusį pražūtingą procesą, postūmį.

Suprasdami, bendruomeniškumo, vieni kitų palaikymo ir kiekvieno iš mūsų iniciatyvos svarbą, turime imtis neatidėliotinų veiksnių. Pirmiausiai reikia žengti žingsnį autentiško ryšio su gamta, teikiančia mums gyvybinę ir išminties galią atkūrimo link. Būtina atrasti ryšius ir su kitu žmogumi. Tuomet bendromis pastangomis įsijungus į veiklos sūkurį, spręsti brangios mūsų planetos ir mūsų visų išsaugojimo klausimą.   

Atgal