VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

01 06. Maistinės kandys – nemalonūs namų „svečiai“

Grįžę iš parduotuvės su ankstyvais Kalėdų pirkiniais ar į rankas paėmę kelias dienas nevartotus birius produktus neretai nustembame – juose knibžda vabzdžiai. Dažniausiai tai – maistinės kandys, naikinančios maistą. Sparčiai besidauginantys vabzdžiai pridaro daugybę žalos, jų apniktus maisto produktus reikia išmesti, o nesunaikinus patelių sudėtų lervų, kandys netrukus gali pasirodyti ir vėl.

Kandžių maistas – beveik kiekvienas namuose randamas produktas

„Žiemos šventės – didžiųjų pirkinių metas, kuriuo besinaudodami prekybininkai į lentynas sudeda, netgi, seniai sandėliuose stovėjusius produktus, dažnai slepiančius „staigmeną“ juos įsigijusiems žmonėms – maistines kandis. Nepaisant to, žmonės dažnai klaidingai mano, jog kandimis užkrėstą maistą galima parsinešti tik iš prekybos centrų.

Kandys į namus dažnai patenka ir į pro kambarių vedinimui pravertus langus, ventiliacijos angas, o čia, radę tinkamą joms maistą, ima veistis“, – sako UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Namuose apsigyvenusios kandys minta augalinės kilmės produktais, kuriuose arba šalia jų, padeda per 2-10 dienų išsiritančias lervas, toliau naikinančias maistą. Suaugusios, skraidžiojančios kandys, gyvena 2-3 savaites ir visiškai nesimaitina. Tik jų lervos graužia, išnaromis, voratinkliais, kokonais bei išmatomis užteršia miltus, kruopas, makaronus, sėlenas ir kitus miltų gaminius, taip pat – įvairius grūdus, džiovintus vaisius, sėklas, riešutus, prieskonius, grybus, arbatas ir, netgi, tabako gaminius.

„Moksliškai ugniukais vadinamos maistinės kandys vienu metu padeda nuo 100 iki 300 kiaušinėlių. Daugiausiai žalos maistui pridarančios lervos kaip mat pradeda naikinti laikomus produktus. Namuose įsiveisę ugniukai kimba tiek jau į seniai laikomą, tiek į šviežią jiems tinkamą maistą. Dėl to dažnai atidarę neseniai pirktą kruopų pakelį išvystame itin nemalonų vaizdą – produktų pakuotėse besiraitančias kirmėles ar net nežinodami paruošiame šventines vaišes, pripildytas kandžių sparnelių. Kandžių užterštas maistas praranda savo spalvą, skonį bei kvapą“, – pasakoja biologas L. Grigaliūnas.

Svarbiausia – patalpų priežiūra ir sanitarija

UAB „Dezinfa“ vadovės Margaritos Kutkaitės teigimu, žmonės kandis ir lervas įpratę naikinti patys. Išmetama užkrėsta produkcija, išvalomos užterštos spintelės, tačiau norint apsisaugoti reikalingas ilgesnis stebėjimas.

„Namuose pamačius ugniukus, svarbu išmesti jų užterštą produkciją, patikrinti spinteles ir kitus plyšelius, kuriuose gali slėptis suaugę vabzdžiai ar būti pridėta kiaušinėlių, taip pat reikia kruopščiai išvalyti vietas, kuriose buvo laikomi maisto produktai ir neužmiršti periodiškai patikrinti, ar iš sunkiai pastebimose vietose padėtų kiaušinėlių neišsirito lervos. Plika akimi pamatyti kiaušinėlius gali būti sudėtinga, todėl kovojant su kandimis reikalingas didelis dėmesys patalpų ir baldų priežiūrai“, – informuoja M. Kutkaitė.

Kenkėjų kontrolės ekspertų teigimu, panikos apimti žmonės, norėdami greito efektyvumo, dažnai klaidingai pasirenka maisto produktams ir jų pačių sveikatai kenksmingus cheminius purškiklius. Bandant išnaikinti kandis patartina naudotis lipniomis juostelėmis, kurias galima įsigyti prekybos centruose.

„Sprendžiant kandžių problemą visų pirma reikia surasti jų židinį ir sunaikinti – kruopščiai apžiūrėti ir išmesti visus namuose esančius maistinėms kandims patrauklius produktus. Reikia atlikti ne vieną tokią peržiūrą, nes dažniausiai pastebimi tik suaugę vabzdžiai ar lervos. Kandims patrauklus maistas turėtų būti laikomas sandariai, supiltas į sandarius ir sunkiai prieinamus plastikinius, stiklinius ar metalinius, indelius, stiklainius. Rekomenduojame atidžiai išvalyti kiekvieną spintelę, kurioje rastos kandys, taip pat reikėtų dažnai ir kruopščiai valyti visų baldų paviršius. Siekiant apsisaugoti, reikėtų suvartoti anksčiau įsigytus produktus, ne juos keisti naujais, apsipirkinėjant atidžiai apžiūrėti maisto produktų pakuotes, naudoti lipnias juosteles, skirtas vabzdžių gaudymui“, – pataria L. Grigaliūnas.

Iš pirmo žvilgsnio vertinant, net ir išnaikinus kenkėjus, privaloma stebėti likusius produktus – ar juose neatsirado lervų. Jeigu jų atsirado – neatidaryta talpa turėtų būti išnešta iš namų, išmetus jos turinį kruopščiai išplauta. Pagrindinė prevencijos priemonė – naujai įsigytus produktus iš karto dėti į sandarius indus. Taip užkertant kelią maistinių kandžių dauginimuisi ir įsiveisimui.

Atgal