VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

01 10. Prieš klimato kaitą stos ir Lietuva

Vyriausybė suteikė įgaliojimus žemės  ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei pasirašyti Pasaulinio mokslinių tyrimų aljanso chartiją. Pasirašius chartiją oficialiai patvirtinama šalies narystė aljanse.

Narystė aljanse yra atvira, savanoriška ir nemokama bet kuriai valstybei, atstovaujamai jos kompetentingos institucijos (Lietuvai atstovaus Žemės ūkio ministerija). Dalyvavimas veikloje yra paremtas savanoriškumo principu, t. y. pati valstybė sprendžia dėl dalyvavimo aljanso veikloje apimties. Bet kuri valstybė narė gali išstoti iš aljanso, oficialiai apie tai pranešdama aljanso sekretoriatui.

Šiuo metu aljanso narės yra 44 Europos ir pasaulio šalys. Aljanso tikslas – didinti valstybių bendradarbiavimą ir investicijas į mokslinių tyrimų veiklą, siekiant užtikrinti geresnį apsirūpinimą maistu nedidinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų. Aljansas orientuotas į mokslinius tyrimus (vienos iš pagrindinių yra gyvulininkystės ir augalininkystės tyrimų grupės), technologijų, žinių, informacijos keitimąsi ir gerosios patirties plėtrą.

Žemės ūkio sektorius yra ypatingai jautrus klimato kaitos poveikiui, o vienas iš sektoriaus iššūkių  –  kaip pasauliniu mastu užtikrinti apsirūpinimą maistu, mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Aljansas yra savanoriškas mokslininkų, politikos formuotojų, ūkininkų organizacijų forumas, ieškantis atsakymų į šiuos klausimus.

Pasaulinės metinės žemės ūkio šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos sudaro 14 proc. (beveik tiek pat, kiek iš transporto ir energetikos sektorių). Tyrimų rezultatai rodo, kad jei nebus imtasi atitinkamų priemonių, šis procentas iki 2050 m. gali didėti apie 30–40 proc.

„Narystė aljanse suteiktų Lietuvos žemės ūkio mokslo institucijų mokslininkams galimybę veikti kartu su kitų aljanso valstybių narių mokslininkais dėl klimato kaitos mažinimo, energetinio efektyvumo didinimo ir prisitaikymo prie klimato kaitos žemės ūkyje, taip pat stiprinti tarptautinį kryptingą bendradarbiavimą ir naudotis sukauptų žemės ūkio mokslinių tyrimų rezultatų duomenų centru“, – pažymi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Dauguma valstybių narių jau yra atlikusios esminius tyrimus, kaip apskaičiuoti ir valdyti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas iš žemės ūkio sektoriaus. Suvienijus jėgas per aljansą, pažanga, ieškant sprendimų, kaip sumažinti produktyvumą, kuris didina poveikį klimatui, yra lengviau pasiekiama. Mokslinių tyrimų rezultatai yra laisvai prieinami visiems aljanso nariams.

Atgal