VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

02 07. Gražinamas Pavilnių regioninis parkas - 12 ha teritorijoje šalinami menkaverčiai medžiai ir krūmai

12 ha Pavilnių regioninio parko teritorijoje, Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje, šalinami menkaverčiai medžiai ir krūmai. Taip siekiama išsaugoti retus kalvų šlaitus, atskleisti šio kalvyno unikalų reljefą. Tikimasi, kad darbų pabaigoje vienas įspūdingiausių Vilniaus erozinių raguvynų kraštovaizdžių atsivers nuo aukščiausios kalvos, o nuo krūmų išlaisvintuose šlaituose naujai sužydės pievos, vėl pradės augti reti augalai.

Ribiškių kraštovaizdžio draustinis, besiribojantis su Minsko plentu ir Liepkalniu, yra vienas įdomiausių ir didžiausią išskirtinę vertę kuriantis Pavilnių regioninio parko kalvynas. Jo paviršius pasižymi labai dideliais aukščių skirtumais - iki 100 metrų.

„Savo išsidėstymu šis kalvynas primena didžiulę vėduoklę. Anot gamtininko, profesoriaus Česlovo Kudabos, tokio reljefo analogo Lietuvoje nėra, ir jis nežinojo panašaus kitur Europoje. Todėl mums reikia visą šį unikalumą išsaugoti. Šie darbai bus pabaigti gana greitai, bet ir ateityje vieta reikalaus nuolatinės priežiūros - šienavimo, ganymo", - sako Pavilnių ir Verkių regioninio parko direktorė Vida Petiukonienė.

Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje įgyvendinamas Europos Sąjungos Life+ programos "Integruoto planavimo įrankio sukūrimas, siekiant užtikrinti pievų biologinės įvairovės gyvybingumą (Life Viva Grass)” projektas. Jį parengė ir įgyvendina VšĮ Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija - projekto partnerė.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija 2013-2014 metais iš 22 ha teritorijos iškirto menkaverčius želdynus.

Atgal