VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

03 21. Kauno rajono muziejus globos T. Ivanausko sodybą Obelynėje

Gamtininko Tado Ivanausko sodybos Obelynėje paveldėtoja profesoriaus įdukra Eleonora Baltuškevičienė teise naudotis valda perleidžia Kauno rajono savivaldybei. Pastaroji, drauge su Kauno rajono muziejumi, žada pasistengti, kad šis kultūros objektas - unikalus istorijos, kraštovaizdžio bei architektūros paminklas plačiau atvertų duris visuomenei.

Pasak Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko, ketvirtadienį posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba pritarė panaudos sutarčiai.

Remiantis testamentu, savivaldybė galės neatlygintinai naudotis daugiau kaip 4 ha žemės sklypu su jame esančiais pastatais bei įsipareigos saugoti T.Ivanausko (1882-1970) sukauptą dendrologinę kolekciją, parką, kitas vertybes.

"Obelynė turi ypatingą aurą ir didžiulį potencialą. Čia galėtų vykti šventės, plenerai, edukaciniai renginiai. Nuostabu, kad rūpinatės T. Ivanausko palikimu ir siekiate labiau atverti šią teritoriją visuomenei", - kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, dėkodamas E. Baltuškevičienei už kilnų poelgį.

Kamšos botaninio-zoologinio draustinio teritorijoje T. Ivanausko įkurtas botanikos parkas yra respublikinės reikšmės istorijos, kraštovaizdžio ir architektūros paminklas. Profesoriaus dėka čia atsirado viena turtingiausių šalyje dendrologinių kolekcijų.

Kauno rajono muziejus Obelynėje planuoja steigti filialą. Šiam tikslui bus telkiamos vietos bendruomenės, Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos, Aleksandro Stulginskio universiteto ir Kauno rajono savivaldybės pajėgos.

Parkas apleistas, todėl jam prižiūrėti planuojama steigti etatinių pareigybių.

Obelynėje buvo išvestos kelios lietuviškos vaismedžių veislės. Čia sukaupta ne tik daug rūšių ir dekoratyvinių formų medžių, krūmų, lianų, bet ir suformuotos jų architektūrinės kompozicijos, takai, alėjos, aikštės, bylojančios apie nedidelį, bet visais metų laikais jaukų parką.

Atgal