VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08 18. Skelbiamas Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio konkursas

Aplinkos ministerija skelbia Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio atranką. Paraiškas dalyvauti konkurse galima teikti iki spalio 1 d.
2015 metai paskelbti Etnografinių regionų metais. Organizuojant Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio konkursą siekiama išaiškinti, kurios vietovės geriausiai atspindi regionų savastį.
"Labai norėtųsi, kad ne tik tarmės, rūbai, papročiai, bet ir regionų kraštovaizdis su savita gamta, kaimų formavimo tradicijomis ir architektūra padėtų atpažinti, kur - Aukštaitijoje, Žemaitijoje, Dzūkijoje, Suvalkijoje ar Mažojoje Lietuvoje - esame. Norime sužinoti, kurie regionai geriausiai išsaugojo savitumą, ir paskatinti bendruomenes juo saugoti ir puoselėti", - sako Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras.
Aplinkos ministerijos skelbiamame Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio konkurse gali dalyvauti visi norintieji - savivaldybių administracijos, seniūnijos, valstybinių parkų direkcijos, kitos valstybės institucijos ir įstaigos, vietos bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos, mokyklos, kiti fiziniai ir juridiniai asmenys. Norintieji dalyvauti turėtų iki spalio 1 d. pateikti užpildytą paraišką, trumpą regiono ir jo savitumo pristatymą, trumpą aprašymą, kaip prie savitumo išsaugojimo prisideda bendruomenė, vaizdinę medžiagą ir kitą, pareiškėjo nuomone, svarbią informaciją. Konkursui negali būti teikiamos pavienės sodybos ir pavieniai objektai.
Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio konkursas vyks dviem etapais - gautos paraiškos pirmiausia bus vertinamos regioninės vertinimo komisijos, o jos atrinktos dalyvaus antrajame etape ir bus vertinamos nacionalinės vertinimo komisijos.
Konkurso laimėtojais bus paskelbti geriausiai tvarkomi regionai - po tris iš kiekvieno Lietuvos etnokultūrinio regiono. Nugalėtojams ir laureatams atiteks specialiai pagamintos vietovę įamžinančios plokštės, specialūs prizai.

Atgal