VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

12 01. BHP pasirengusi 5,2 mlrd. dolerių ieškiniui dėl užtvankų griūties

Kalnakasybos milžinė "BHP Billiton" pasirengusi 5,2 mlrd. dolerių vertės ieškiniui dėl užtvankų griūties "Samarco" geležies rūdos kasykloje, informuoja BBC.
BHP "įsipareigoja paremti "Samarco" atliekant atstatymo darbus", pareiškė BHP atstovas spaudai.
Šeštadienį Brazilijos vyriausybė pranešė ketinanti paduoti į teismą kalnakasybos operatorę "Samarco" dėl nuostolių, kurių pridarė dviejų užtvankų griūtis.
Lapkričio 5 d. dvi užtvankos bendrai BHP ir "Vale" įmonei "Samarco" priklausančioje geležies rūdos kasykloje Pietų Brazilijoje sugriuvo ir sukėlė katastrofinę purvo nuošliaužą. Incidento metu žuvo 13 žmonių, apie 600 žmonių neteko pastogės. 11 asmenų vis dar laikomi dingusiais be žinios. Purvo upė nusidriekė per 500 km nuo kasyklų ir įsiliejo į Atlanto vandenyną.
Brazilijos aplinkosaugos ministrai pareiškė pareikalausiantys iš bendrovių savininkų sukurti specialųjį fondą, iš kurio būtų mokamos kompensacijos nukentėjusiesiems ir padengta žala, padaryta aplinkai.
Anot generalinio prokuroro Luiso Adamso (Luis Adams), ieškinys bus iškeltas pirmadienį.
"Bendras žalos dydis dar neapskaičiuotas", - sakė BHP atstovas.
Ketvirtadienį Jungtinių Tautų pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad Samarko kasyklos užtvankos griūtis į aplinką išliejo "20 tūkst. olimpinių baseinų prilygstantį toksiško purvo kiekį". Nors bendrovės tvirtina, kad išsiliejęs purvas nėra toksiškas ir nekelia pavojaus žmonėms, sutiko sumokėti vyriausybei 260 mln. dolerių kompensaciją.

Atgal