VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

12 29. VATESI išdavė licenciją radioaktyviųjų atliekų atliekynui

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) išdavė licenciją statyti ir naudoti labai mažai aktyvių radioaktyviųjų atliekų saugojimo vietą.
Objektą planuojama statyti šalia uždarytos ir demontuojamos Ignalinos atominė elektrinės, trijuose atliekyno moduliuose galės būti laikoma iki 20 tūkst. kubinių metrų mažai radioaktyviųjų atliekų iš elektrinės. Statybas numatoma pradėti 2016 m. pradžioje, o eksploataciją pradėti 2018 metais.
"Projekte numatyta, kad moduliai bus pildomi radioaktyviosiomis atliekomis apie 20 metų. Po to dar 30 metų bus vykdoma aktyvioji atliekyno, o vėliau, dar 70 metų, išliks ribojimas naudoti žemę", - rašoma VATESI išplatintame pranešime.
Paraišką dėl licencijos statyti ir eksploatuoti atliekyną VĮ Ignalinos atominė elektrinė VATESI pateikė 2012 m. birželio mėnesį. Per šį laikotarpį Ignalinos AE teikė licencijos gavimui reikalingus dokumentus. VATESI pateiktų dokumentų peržiūros ir įvertinimo metu analizavo, ar pareiškėjas atsižvelgė į visus saugos reikalavimus bei būsimuosius atliekyno gyvavimo etapus po statybos - eksploataciją ir priežiūrą po atliekyno uždarymo, ir ar branduolinės saugos užtikrinimo atžvilgiu yra pasirengęs statyti branduolinės energetikos objektą.
Labai mažai aktyvių radioaktyviųjų atliekų atliekynas tai žemės paviršiuje įrengtas atliekų tvarkymo įrenginys, į kurį dedamos radioaktyviosios atliekos neketinant jų išimti.

Atgal