VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

12 29. Seimas sumažino mokestį už nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamas atliekas

Seimas priėmė Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta patikslinti nuo 2016 metų įsigaliosiantį mokestį už nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamas atliekas. 
Už teisės akto pakeitimus balsavo 78 Seimo nariai, prieš - 1, susilaikė 12 parlamentarų.
Pagal priimtas naujas nuostatas nuo 2016 metų už nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamas atliekas (išskyrus nepavojingųjų atliekų sąvartyno atskirose sekcijose šalinamas asbesto atliekas) bus nustatomas šis mokestis (Eur/t faktiškai pašalintų atliekų): 2016-2017 m. - 3 eurai, 2018 m. - 5 eurai, 2019 m. - 21,72 euro, nuo 2020 m. - 27,51 euro.
Iki šiol įstatyme buvo įtvirtinti žymiai didesni mokesčiai, bet, pasak pataisų iniciatoriaus Algimanto Salamakino, nors šis mokestis buvo įvedamas remiantis europine direktyva, Lietuva dar negali lygiuotis į Vakarų Europos šalis, kur paprastai labai mažai atliekų patenka į atliekų tvarkymo centrus, o visos atliekos perdirbamos, išrūšiuojamos ir naudojamos dar kartą; nesumažinus tarifų nuo kitų metų kiekvienam atliekų turėtojui gerokai išaugs mokestis už atliekas.
Dokumento aiškinamajame rašte pažymima, kad šis pasiūlymas teiktas atsižvelgiant į tai, kad dar nesukurta atliekų tvarkymo infrastruktūra (neveikia deginimo įrenginiai, nesukurta biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo infrastruktūra).

Atgal