VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08.20. „Stelmužiukai“ plinta po Lietuvą

Šiemet visą vasarą mažosiose Lietuvos kultūros sostinėse teikiami Šimtmečio ąžuolų apdovanojimai neaplenkė ir Tverų, čia buvo apdovanotos Telšių apskrities aktyviausios bendruomenės ir jų žmonės. 

Apdovanoti Telšių apskrities aktyviausi žmonės. zum.lt nuotr.

„Ūkininkas, įkūręs ekologišką šeimos restoraną kaime, mokytoja, mokanti muzikuoti jau kelintą miestelio kartą, „Pieno kelio“ iniciatoriai (pieno „spa“ procedūromis lepinantys skandinavus), Rietavo Oginskių muziejus.  Tai tik nedaugelis tų, kuriuos šiemet apdovanojo Žemės ūkio ministerija. Šie šviesuoliai savo darbu, idėjomis ir energija užkrečia, o jų nuveikti darbai parodo, kad Lietuvos regionai turi daug potencialo, kurį būtina išnaudoti“, – kalbėjo žemės ūkio ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Žemės ūkio ministerija, minėdama Lietuvos šimtmetį, nusprendė apdovanoti net 150 bendruomenių narių, projektų ar objektų. Ąžuoliukai šiai iniciatyvai paskirti ne bet kokie. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje in vitro kultūroje išauginti ąžuoliukai yra garsiojo, tūkstantį penkis šimtus metų siekiančio Stelmužės ąžuolo palikuonys. Tai dvasinis tautinės stiprybės simbolis, kuris niekada nedings, nes po Lietuvą pasklis jo gyvybe pasotinti ąžuoliukai.

Šiuo metu šie Stelmužės ąžuolo palikuonys „stelmužiukai“ dar maži, trapūs, todėl vis dar tvirtėja ir laukia tos dienos, kai bus pasodinti ten, kur jiems bus lemta augti ir kito Šimtmečio Lietuvos žmonėms byloti apie gražius darbus, šiandienos lietuvio kantrybę ir darbštumą.

Atgal