VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

04.04. Pirmą kartą Lietuvoje anhidritas bus kasamas šachtiniu būdu

Lietuvos geologijos tarnyboje prie Aplinkos ministerijos (LGT) buvo pristatytas pirmasis šalyje požeminei anhidrito gavybai skirtas projektas. Jis bus vykdomas Kauno rajono Pagirių gipso ir anhidrito telkinyje. Projektą pristatė jį parengusi UAB „GJ Magma“. Planuojama, kad tai bus vienintelė Europoje kompleksinė požeminė kasykla, kurioje bus išgaunama trupinta žaliava chemijos bei statybinių medžiagų pramonei ir blokai dekoratyvinio akmens rinkai.

Anhidritas – itin vertingas žemės gelmių turtas, kurį pirmą kartą šalyje planuojama kasti šachtiniu būdu. Tai vienas saugiausių ir švariausių naudingųjų iškasenų gavybos būdų.

Lietuviškas anhidritas yra labai grynas, gana atsparus šilumos ir šalčio kaitos ciklams, mažai plečiasi nuo šilumos, pagal savo dekoratyvumą panašus į marmurą. Jį lengva pjauti, šlifuoti ir poliruoti.

Leidimą naudoti anhidrito išteklius įrengiant požeminę kasyklą (kasybos sklypas – 235,5 ha) LGT išdavė 2010 m., o 2013 m. Kauno r. savivaldybės taryba patvirtino šios kasyklos įrengimo antžeminės aikštelės detalųjį planą Pagirių plote.

Naudingąjį anhidrito klodą planuojama pasiekti ne vertikaliu, o nuožulniu 5,5 m vidinio skersmens gamybiniu kasiniu ir iš požemio išvežti naudingąją iškaseną požeminėms kasykloms pritaikytu elektra varomu automobilių transportu.

Išplėtojus gamybą, čia per metus būtų galima išgauti 150 tūkst. kubinių metrų anhidrito skaldos ir 20 tūkst. kubinių metrų pjautų blokų.

Atgal