VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

06.10. Plečiamas „Natura 2000“ teritorijų tinklas

Aplinkos ministerija pakeitė Europos Komisijai skirtą pateikti vietovių, atitinkančių gamtinių buveinių apsaugai svarbių teritorijų atrankos kriterijus, sąrašą. Į ekologinį saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“ įtrauktos 3 naujos vietovės: Žagarės dvaro parkas, Plinkšių apylinkės ir Aukštųjų Šančių ąžuolynas. Jos skirtos Europos Bendrijoje saugomo vabalo – niūriaspalvio auksavabalio – apsaugai.

Žagarės dvaro parkas

Be to, patikslinti saugomų natūralių buveinių tipai, saugomų rūšių buveinės ir jų užimami plotai šešiolikoje saugomų teritorijų. Daugeliu atvejų jos papildytos naujais buveinių tipais ir rūšimis. Pavyzdžiui, papildomai bus saugomos keturių tipų pelkių buveinės Viešinto ežere (Anykščių r.), stepinės pievos, eutrofiniai aukštieji žolynai, aliuvinės pievos ir kraujalakinis melsvys Šešuvies upės slėnyje žemiau Molavėnų (Kelmės r., Raseinių r.).

Tikslinant „Natura 2000“ teritorijų sąrašą, buvo nustatyti ir konkretūs saugomų buveinių ir rūšių apsaugos tikslai. Jie padės žemės savininkams ir poveikio aplinkai vertintojams numatyti, ar jų planuojama ar vykdoma ūkinė veikla neturi reikšmingo neigiamo poveikio saugomoms rūšims ir (ar) natūralioms buveinėms.

Aplinkos ministerija primena, kad žemės ir miško savininkams ir (ar) valdytojams, kurių valdos patenka į „Natura 2000“ teritorijas ir kuriose patiriami aplinkosauginiai apribojimai, gali pretenduoti į Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos administruojamas išmokas.

Atgal