VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08.27. Astronautas iš TKS: Amazonės gaisrų dūmai driekiasi tūkstančius kilometrų

Amazonės atogrąžų miškų gaisrų dūmai driekiasi tūkstančius kilometrų ir yra matomi net iš kosmoso, tviteryje rašo Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Luca Parmitano, šiuo metu gyvenantis Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

„Dešimčių dėl žmogaus veiklos sukeltų gaisrų dūmai Amazonės miškuose driekiasi tūkstančius kilometrų“, – rašo L. Parmitano. Astronautas į savo tviterio paskyrą taip pat įkėlė kelias Amazonės gaisrų nuotraukas, padarytas iš TKS.

L. Parmitano į TKS atvyko liepos 21 d. Tai yra antra jo kelionė į kosmosą.

Brazilijos nacionalinio kosmoso tyrimų instituto (INPE) duomenimis, nuo šių metų sauso iki rugpjūčio gaisrai sunaikino per 1,8 mln. ha Amazonės miškų – apie 0,44 proc. visos Amazonės miškų teritorijos.

INPE atstovai teigė, kad palydovai užfiksavo, jog Amazonės miškuose šiemet kilo 84 proc. daugiau gaisrų nei tuo pačiu metu 2018 metais. Taip pat šiemet Brazilijoje būta net dvigubai daugiau miškų gaisrų nei 2013 metais.

Amazonėje yra didžiausias pasaulio atogrąžų miškų telkinys – tai gyvybiškai svarbi žalioji zona, lėtinanti visuotinio atšilimo tempą. Amazonės miškuose gyvuoja milijonai augalų ir gyvūnijos rūšių.

 

Atgal