VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

09.17. Natūraliuose vandens telkiniuose aplinkai puošti draudžiama auginti svetimžemes lelijas

Iš svetur atvežtos dekoratyvinės ryškiaspalvės vandens lelijos, dažnai auginamos prie sodybų vandens baseinuose ar telkinėliuose, deja, sodinamos, plečiantis kaimo turizmui, aplinkai papuošti ir natūraliuose vandens telkiniuose – ežeruose, upių užutekiuose. Tačiau juose draudžiama auginti svetimžemius augalus, tarp jų ir šias puošnias lelijas.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vyr. specialistė Laura Janulaitienė, kol kas niekam nėra išduotas leidimas pasodinti svetimų rūšių vandens lelijas gamtinėje aplinkoje. Už neteisėtą svetimžemių rūšių augalų įkurdinimą gamtoje ir reikalavimo naikinti tokius augalus nevykdymą numatyta administracinė atsakomybė. Šiuo metu Lietuvoje natūraliai auga 3 rūšių vandens lelijos: paprastoji, mažažiedė ir mažoji vandens lelija.

Svetimas augalų rūšis galima įvežti ir auginti botanikos soduose, arboretumuose, parkuose, skveruose, akvariumuose ir kt., tačiau draudžiama be leidimo įkurdinti natūralioje gamtinėje aplinkoje. Šiuos leidimus išduoda Aplinkos ministerija, gavusi Invazinių rūšių kontrolės tarybos išvadas ir rekomendacijas.

Atgal