VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

06 26. Krekenavos regioniniame parke aptikta nykstančių rūšių augalų

 

Eglė Gudeliūnienė

Krekenavos regioninio parko specialistai kartu su gamtininkais mokslininkais aptiko sparčiai nykstančius, įrašytus į Lietuvos raudonąją knygą augalus - lieknąjį švylį, pelkinę laksvą, liekninį beržą ir grybą - tikrinį blizgutį. Dėl tinkamų augaviečių stygiaus labai reta pelkinė laksva Vidurio Lietuvoje iki šiol nebuvo aptikta.

 Gamtos mokslų daktaras Vaclovas Stukonis ir Krekenavos regioninio parko direkcijos vyr. ekologas Julius Auglys vykdė gamtos vertybių tyrimus Pašilių pelkėje ir aptiko šias saugomas rūšis. Reti rasti augalai - naujos rūšys, papildžiusios Krekenavos regioninio parko gamtos vertybių sąrašą. Pašilių pelkė - ne tik svarbi saugoma teritorija Lietuvoje, bet joje yra išskirtos ir Europos bendrijos svarbos buveinės.

 Krekenavos regioninio parko Ramygalos telmologiniame draustinyje saugomos pelkių buveinės. Dalis šio draustinio patenka į buveinių apsaugai svarbią "Natura 2000" teritoriją. Pelkės - vienas vertingiausių gamtos kompleksų, nykstančių augalų, grybų ir gyvūnų buveinės. Didžiausia grėsmė pelkėms yra jų sausinimas, apaugimas krūmais ir mišku. Šie nepageidautini procesai dėl melioracijos poveikio intensyviai vyksta ir Pašilių pelkėje.

 Siekiant sustabdyti tolesnį pelkės degradavimą ir numatyti tvarkymo darbus yra rengiamas Pašilių pelkės gamtotvarkos planas.

 Krekenavos regioninio parko išskirtinumas vaizdžiai ir patraukliai atskleidžiamas atnaujintame šio parko lankytojų centre. Didžiausia parko vertybė - Nevėžio vidurupio slėnio kraštovaizdis su natūraliomis pievomis ir daugybe senvagių bei jų liekanų.

 Lankytojų centre galima paklausyti gyvūnų balsų, užuosti retesnių augalų kvapų. Dideliuose ekranuose rodomi edukaciniai filmai. Lankytojų laukia unikali pažintis su parko simboliu - stumbru, apie šiuos gyvūnus ir jų gyvenimo ypatumus pasakojama filme "Pašilių stumbrynas". Kitame monitoriuje galima pamatyti, kaip atrodytų ši teritorija, jeigu nebūtų saugoma.

 Krekenavos regioninio parko lankytojų centras šįmet įtrauktas į Valstybinio turizmo departamento rengiamo projekto "Didysis žygis po Baltijos šalis" maršrutą kartu su dar devyniais kultūros ir gamtos objektais Lietuvoje.

Atgal