VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

10 09. Aš – žalias keliauja per Lietuvą

Loreta Nikolenkienė

Ar žinote, kad vien Lietuvoje per metus susikaupia daugiau nei milijonas tonų komunalinių atliekų? Tik šeštadalis jų – išrūšiuojamos, perdirbamos ir naudojamos pakartotinai. Ar girdėjote, kad neatsakingai naudojami ištek­liai jau sukėlė negrįžtančius procesus – keičiasi klimatas, mažėja biologinė įvairovė, senka naftos ir vandens šaltiniai?

Žurnalo „Žvaigždutė“ viršelis

Kaip girdėjote, kaip esate skaitę, nuo mūsų pačių labai daug kas priklauso, jog gyventume turtingesnėje, gražesnėje Lietuvoje.

Taigi mūsų šalyje per metus susikaupia daugiau nei milijonas tonų komunalinių atliekų, bet  tik šeštadalis jų perdirbama. Kitose šalyse rūšiuojama ir perdirbama didesnioji susikaupusių atliekų dalis ir siekiama, kad jos būtų perdirbamos visos.

Neringos meras Antanas Vinkus, Nidos vidurinės mokyklos direktorius Simas Survila, žurnalo „Žvaigždutė“ redkolegijos narys Gintautas Mykolaitis, rašytojas Jeronimas Laucius nuoširdžiai tariasi su Nidos vidurinės mokyklos mokiniais

Mes visi norime gyventi tik gražioje Lietuvoje. Ir, žinoma, gyvensime. Dėl to Aplinkos ministerija inicijavo švietėjišką projektą „Aš – žalias“. Projektas „Aš – žalias“ – tai visuomenės švietimo ir informavimo apie antrinių žaliavų rūšiavimą projektas. Juo siekiama pažadinti kiekvieno žmogaus asmeninę atsakomybę rūšiuoti atliekas.

O mokiniai – tai patys nuoširdžiausi, patys veikliausi iniciatyvų rėmėjai.

Su knyga – mes didesni. Nidos vidurinėje mokykloje

Apskaičiuota, kad kiekviena perdirbto popieriaus tona išsaugo 17 medžių, 26 tūkstančius litrų vandens ir tiek energijos, kurios užtektų visus šešis mėnesius apšildyti vidutinio dydžio namą. O plastmasines atliekos suyra tik per 500 metų! Įsivaizduokite, kaip nuo to kenčia gamta.

Jei mes visi taip nuoširdžiai rūpinsimės savo kraštu, Lietuvos žemės neterš sąvartynų kalnai ir, kaip dainuojama dainoje, „žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“.

Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijoje renginio dalyviai vos tilpo į sceną

Renginių metu rašytojas kalba ne tik apie aplinkos puošimą, o ir apie tai, kad ir pats mūsų gyvenimas puošiamas tomis pačiomis pozityviomis mintimis, gerais darbais.

Buvęs aplinkos ministras Bronius Bradauskas atsako į ekologinius Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos mokinių klausimus

Todėl rašytojas, leidėjas, knygos ekologine tema „Žaliojo miško aidas“ autorius visą rudenį keliauja per Lietuvą, kalbėdamasis su mokiniais apie ekologiją, atliekų rūšiavimo svarbą, apie visų mūsų rūpestį, kad Lietuva būtų tokia graži, kaip apdainuojama dainose. Ekologinei temai buvo paskirtas ir visas „Žvaigždutės“ žurnalo numeris. Labai miela, kad ir „Lietuvos Aidas“ sutiko išspausdinti mūsų straipsnį.

Atgal