VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

12 18. D. Poškos Baubliuose - ne mamuto, o banginio kaulas, nustatė mokslininkai

Deividas Laumenis

Mokslininkai nustatė, kad Šilalės rajone, Baublių muziejuje, eksponuojamas ne mamuto ar tauro, kaip manyta iki šiol, o banginio kaulas. Pasak specialistų, jei pasitvirtintų, kad jis iškastas netoliese esančiame durpyne, tai bus tikra sensacija, liudijanti, kad šioje vietoje kažkada irgi tyvuliavo jūra.
Prieš du šimtus metų išskobęs tūkstantmečio ąžuolo, vadinto Baubliu, kamieną Dionizas Poška įrengė muziejų. Kai kurie rašytojo čia sudėti archeologiniai radiniai ir kita istorinė medžiaga išliko iki šių dienų, kaip ir sutrūnijusią lentą primenantis kaulas.
"Iki šiol visą laiką visuose leidiniuose ir mes pasakodavom, kad tai yra mamuto kaulas, kuris atrastas netoli čia buvusiuose durpynuose ir Poškos laikais atgabentas į muziejų", - LRT televizijai sakė Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus direktorė Sonata Budvytienė.
Tačiau Klaipėdos universiteto (KU) profesorius Linas Daugnora, kartu su kolegomis iš Vokietijos ir Danijos atlikęs tyrimus, sako nustatęs, kad tai banginio žandikaulio fragmentas. Manoma, kad jis priklausė mėlynajam banginiui. Lietuvoje tokio eksponato iki šiol esą nėra buvę net ir privačiose kolekcijose.
Dabar mokslininkams ir muziejaus darbuotojams svarbu išsiaiškinti, iš kur ir kada tiksliai šis kaulas atsirado.
"Visa įdomybė yra ta, kad jeigu tas žandikaulis yra iškastas čia, Bijotų durpyne, tada sakyčiau, kad iš tikrųjų yra didelė sensacija. Jūrinį gyvūną iškasti sausumos teritorijoj - tai pakankamai retas atvejis", - teigia prof. L. Daugnora.
Pasak mokslininko, jei pasitvirtintų, kad kaulas iškastas durpyne, už 100 kilometrų nuo Baltijos jūros, tai esą būtų galima teigti, kad ir šioje vietoje kažkada buvo jūra.
Restauruoti Dionizo Poškos Baubliai lankytojams duris atvėrė praėjusiais metais po beveik dvejų metų pertraukos. Baubliuose prieš 200 metų įsikūrė pirmasis Lietuvoje kraštotyros muziejus.
Pirmąjį ąžuolą baudžiauninkai į Dionizo Poškos sodybą atgabeno 1812 metais. Pasakojama, kad rašytoją sudomino medžio baubimas, kurį sukeldavo į tuščią kamieną įsisukęs vėjas. D. Poška medį pavadino Baubliu, jame laikė minėtą kaulą, patrankų sviedinius, kitus radinius, kuriuos galėjo apžiūrėti kas tik panorėjęs. Taip prieš porą šimtų metų užgimė pirmasis Lietuvoje kraštotyros muziejus. Daugelio eksponatų iki šių dienų neišliko.
2012-ieji, minint pirmojo viešo muziejaus Lietuvoje - D. Poškos Baublių įkūrimo 200 metų jubiliejų, paskelbti Muziejų metais.

 

Atgal