VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

03 12. Šešios Graikijos salos perėjo Kataro emyrui

Šarūnas Mockevičius

Kompanijai "Qatar Holding", tvarkančiai Kataro monarchų šeimos turtą, prireikė pusantrų metų įforminti dokumentus ir atlikti įvairius kitus formalumus, norint užbaigti kelių negyvenamų Graikijos salų Jonijos jūroje įsigijimo sandorį, informuoja laikraštis "The Guardian".
"Tokia jau ši vieta - Graikija. Net jeigu jūs perkate salą ir netgi jeigu jūs Kataro emyras, jums vis tiek prireiks pusantrų metų popieriams tvarkyti", - pastebėjo šalia esančios Itakės salos meras.
Šešios nedidelės salos Kataro emyrui Hamadui bin Kalifui Al Taniui (Hamad bin Khalifa Al Thani) kainavo 8,5 mln. eurų. 5 mln. eurų buvo sumokėta už didžiausią jų - Ochiją, kurios plotas siekia kiek daugiau nei 4 kvadratinius kilometrus. Beje, anksčiau ankstesni šeimininkai prašė už ją 7 mln. eurų, bet vėliau, kai Graikijoje buvo padidintas mokestis už nekilnojamąjį turtą, jie buvo priversti suteikti emyrui nuolaidą. Nusileisti teko ir kitų penkių salų savininkui - Denisui Grivasui (Denis Grivas).
"Ši sala mano šeimai priklausė 150 metų, bet, deja, mes nesame tokie turtingi, kad pajėgtume jas išlaikyti", - apgailestavo D. Grivasas.
Ekspertų nuomone, Ochija ir šalia jos esančios salos su jų neliestais paplūdimiais, romantiškomis įlankėlėmis ir alyvmedžių giraitėmis puikiai tiktų VIP kurortams įkurti. Tačiau pats H. Al Tanis neketina už jokius pinigus įsileisti į savo naujas valdas pašalinių. Salos tapsiančios vien šeimos kurortu. Juolab kad emyras turi tris žmonas ir 24 sūnus bei dukteris.
Šiuo metu, rašo "The Guardian", emyras mėgina pasiekti, kad Graikijos valdžia atšauktų įstatymą, ribojantį namo, kurį gali sau pasistatyti žemės savininkas, dydį.
Pasak Itakės mero, gyventojams kaimynystė su arabų šeichu taip pat būtų naudinga. H. Al Tanis jau pažadėjo išspręsti geriamojo vandens deficito problemą. Jau pradėti vamzdyno, sujungsiančio Itakę su žemynu, projektavimo darbai.
Primenama, kad 2012 m. rugpjūčio 23 d. Graikijos premjeras Antonis Samaras (Antonis Samaras) užsiminė, jog norint papildyti šalies biudžetą neatmetama galimybė atsisveikinti su dalimi salų Jonijos, Egėjo ir Viduržemio jūrose - iš viso jų Graikija šiuose vandenyse turi apie 2 tūkstančius ir tik 200 ar 300 jų kažkas gyvena.

Atgal