VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

04 02. Užtrukusi žiema nesustabdė paukščių atskridimo

Gediminas Petkus

Pirmosios traukiančių kovų registracijos kovo 2 – 4 d. sutapo su lietuvių liaudyje minima Kovarnių dieną. Tai lyg ir žadėjo įprastą įsibėgėjančio pavasario eigą. Tuomet pirmieji traukiantys paukščiai pastebėti Šilutės ir Kėdainių rajonuose bei Vilniuje. Nors žiemai pasilikę paukščiai jau anksčiau tvarkė senus lizdus.  Kovo pimąją savaitę pasirodė ir pirmieji dirviniai vieversiai, pempės, karveliai uldukai, baltieji gandrai, o pajūryje ir Nemuno deltoje – įvairių rūšių žąsys bei gulbės, didieji kormoranai, pilkieji garniai ir kiti vandens paukščiai. Ornitologus stebimo tik stipriai vėluojantys varnėnai, paprastieji suopiai, strazdai. Nors, savo ruožtu, be ankstyvo baltųjų gandrų atskridimo, užregistruoti neįprastai ankstyvi baltųjų kielių bei nendrinių startų stebėjimo atvejai.

Vėliau atšalę orai pristabdė paukščių traukimo eigą. Tačiau pavieniai migrantai ir toliau buvo registruojami, ypač pajūrio ir pietų Lietuvos rajonuose. Ypatingo dėmesio verti baltieji gandrai, kurie jau registruoti visuose šalies regionuose, o pavieniai paukščiai apsistojo senuose lizduose. Paukščių neatbaidė storas sniego sluoksnis, o maisto, matomai, teks ieškoti tik atvirų upelių pakrantėse. Pirmą kartą šiais metais pastebėję baltuosius gandrus kviečiame registruoti juos „Gyvojo pavasario svetainėje“ www.springalive.net.  Be gandrų, Lietuvos ornitologų draugija (LOD) jau suregistravo virš trisdešimt atskridusių paukščių rūšių. Įdomesnių stebėjimų tarpe, be vis dar nuo žiemos pasilikusių svirbelių, juodgalvių sniegenų ir sniegstarčių ir ankstyvų baltųjų kielių bei nendrinių startų, reikia paminėti  smailiauodeges antis, ilgasnapes višteles, jau daug kur pastebėtas pempes ir pilkąsias gerves. Na, o didžiųjų baublių, liepsnelių, paprastųjų kikilių registracijos nebūdingos esant tokioms orų sąlygoms.

Perinčių paukščių tarpe jau nebestebina įvairių zylių, abiejų žvirblių rūšių, žaliukių, bukučių, lipučių giesmės, karvelių keršulių tuoktuviniai skrydžiai. Kovai, pilkosios varnos tvarko lizdus, o krankliai jau peri. Taigi, pavasaris, nors ir šaltas bei vėluojantis užima savo pozicijas.

 

Atgal